Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

RF 6.2.2. Únik neutronů z tepelného reaktoru Veličina k  udává průměrný počet tepelných neutronů, které vzniknou v následující generaci v nekonečném prostředí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "RF 6.2.2. Únik neutronů z tepelného reaktoru Veličina k  udává průměrný počet tepelných neutronů, které vzniknou v následující generaci v nekonečném prostředí."— Transkript prezentace:

1 RF 6.2.2. Únik neutronů z tepelného reaktoru Veličina k  udává průměrný počet tepelných neutronů, které vzniknou v následující generaci v nekonečném prostředí na každý absorbovaný tepelný neutron z předcházející generace  v nekonečně velkém reaktoru, ze kterého by neutrony během zpomalování neunikaly, by byla intenzita neutronových zdrojů rovna. Skutečný počet neutronů, které dosáhnou tepelné energie v jednotce objemu za jednotku času, bude pq(,  T ). Pro hustotu zpomalení q(,  T ) použijeme rovnici pro stacionární stav, s využitím identity, bude skutečný počet neutronů s tepelnou energií v jednotkovém objemu za jednotku času: Exponenciální funkce vyjadřuje pravděpodobnost, že neutron při zpomalování zůstane v reaktoru. Můžeme tedy pro veličinu P 1 napsat vztah:

2 RF Nekonečně velký systém: a P 1 = 1 Počet tepelných neutronů, které uniknou z jednotky objemu za jednotku času po dobu difúze: Z vlnové rovnice  (využili jsme identity ) Počet tepelných neutronů absorbovaných v jednotce objemu za jednotku času v místě určeném vektorem :  a  ( ) Pravděpodobnost, že neutrony neuniknou z reaktoru během difúze P 2, určíme jako poměr počtu tepelných neutronů, které z jednotky objemu neunikly k celkovému počtu tepelných neutronů, které v tomto objemu difundovaly: Únik difundujících neutronů závisí jen na tvaru a rozměrech reaktoru a na čtverci difúzní délky.

3 RF Součin pravděpodobností P 1 s P 2 udává celkovou pravděpodobnost, že neutrony neuniknou z reaktoru konečných rozměrů od okamžiku, kdy vznikly jako rychlé neutrony při štěpení, až do chvíle, kdy jsou absorbovány jako tepelné neutrony:


Stáhnout ppt "RF 6.2.2. Únik neutronů z tepelného reaktoru Veličina k  udává průměrný počet tepelných neutronů, které vzniknou v následující generaci v nekonečném prostředí."

Podobné prezentace


Reklamy Google