Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Biosféra.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Biosféra."— Transkript prezentace:

1 Biosféra

2 Biosféra je sféra s vhodnými podmínkami pro život na Zemi.
Biosféra (živý obal Země) je část planety Země, kde se vyskytují nějaké formy života. Jinak řečeno: Biosféra je sféra s vhodnými podmínkami pro život na Zemi.

3 Pododdíly biosféry Ekosféra – část planety Země s pravidelným a zákonitým výskytem života (do 5-8 km v atmosféře, v oceánech a litosféře je její hranice stejná jako u biosféry) Noosféra – část planety Země obývaná lidmi resp. Technosféra – část povrchu Země obývaná a výrazně pozměněná člověkem.

4 Vývoj Biosféry Počátek vzniku biosféry je možné počítat od okamžiku VZNIKU ŽIVOTA na Zemi. Rozsah současné biosféry, která zahrnuje veškeré živé organismy a jejich životní prostředí, je definován schopností organismů adaptovat se na podmínky v tom, kterém prostředí a úzce tak souvisí s základními vlastnostmi, které definují život.

5 Biosféra zahrnuje i část ostatních sfér:
Litosféra Pedosféra Hydrosféra Atmosféra Kryosféra

6 Atmosféra ( v tropech až 18 km, v polárních oblastech až 10 km - (spodní vrstva))
Hydrosféra (světový oceán a vody pevnin) povrch Litosféry (do desítek metrů pod povrchem, v oblastech jeskyní, obývaných živými organismy až do hloubky několika kilometrů). Pedosféra (povrch a podpovrchové části Země) Kryosféra (část litosféry a hydrosféry, kde se více než 2 roky udržuje teplota pod bodem mrazu)

7 Složení Biosféry V biosféře převažují rostliny nad živočichy a ostatními heterotrofními organismy. Rostliny zajišťují fotosyntézou energii pro běh celé biosféry. Na živočišnou složku v biosféře připadá jen asi 10% biomasy.

8 Ptáci, savci, plazy, hmyz

9 Ryby, rostliny

10 Mikroorganismy

11 Zdroje: Vypracovala: Monika Grygarová 2.L


Stáhnout ppt "Biosféra."

Podobné prezentace


Reklamy Google