Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CHOLERA V LONDÝNĚ John Snow první epidemiolog. - ve 40. létech 19. století se v Londýně velmi rozšířila cholera19. stoletícholera - částečně to bylo způsobeno.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CHOLERA V LONDÝNĚ John Snow první epidemiolog. - ve 40. létech 19. století se v Londýně velmi rozšířila cholera19. stoletícholera - částečně to bylo způsobeno."— Transkript prezentace:

1 CHOLERA V LONDÝNĚ John Snow první epidemiolog

2 - ve 40. létech 19. století se v Londýně velmi rozšířila cholera19. stoletícholera - částečně to bylo způsobeno používáním moderních splachovacích záchodů. - vzniklé splašky byly odváděny do žump napojených na veřejnou kanalizaci, která byla původně navržena pro odvod dešťové vody. - současně byly do kanalizace odváděny i odpady z továren a zápach splašků odtékajících do Temže zamořoval město silným zápachem a tak vznikla představa, že se cholera šíří vzduchem. - ty sice byly značným pokrokem ve srovnání s nočníky (které dříve používala většina obyvatel Londýna), zároveň však zvýšily spotřebu vody.

3 - až v roce 1854 londýnský lékař John Snow (1813–1858) při epidemii cholery v Soho zakreslil počty obětí do mapy a zjistil, že zdrojem přenosu je voda.1854Soho - uvědomil si, že choroba se vyhýbá dělníkům docházejícím do zamořené oblasti a pijícím pivo nebo víno. - na rozdíl od toho místní obyvatelé, kteří pili vodu ze stejného zdroje vody, na choleru onemocněli.

4

5


Stáhnout ppt "CHOLERA V LONDÝNĚ John Snow první epidemiolog. - ve 40. létech 19. století se v Londýně velmi rozšířila cholera19. stoletícholera - částečně to bylo způsobeno."

Podobné prezentace


Reklamy Google