Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Revoluce 1848/1849 v Evropě Jaro národů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Revoluce 1848/1849 v Evropě Jaro národů"— Transkript prezentace:

1 Revoluce 1848/1849 v Evropě Jaro národů

2 Bojovníci na barikádě Giuseppe Garibaldi

3 Obecná charakteristika situace
V roce 1848 se Evropou přehnala vlna revolucí. V mnoha městech se stavěly barikády a vznikaly ozbrojené gardy. Prosazovaly se nové politické směry, formovaly se moderní národy a státy.

4 Příčiny revoluce Velká hospodářská krize, nezaměstnanost
Neúroda a růst cen potravin Zvětšování sociálních rozdílů Radikalizace společnosti Nespokojenost s výsledky vídeňského kongresu

5 Cíle revoluce Omezení absolutismu Prosazení národních práv
Prosazení občanských práv Sjednocení státu Zlepšení životních podmínek

6 Francie Únorová revoluce svrhla krále Ludvíka Filipa a vyhlásila 2.republiku. Byly zřízeny národní dílny pro nezaměstnané dělníky, vláda je ale zrušila. V červnu dělníci povstali,byli poraženi armádou. Prezidentem byl zvolen Ludvík Bonaparte, zavedl vládu silné ruky, roku 1852 se prohlásil císařem Napoleonem III.

7 Německo Uzemí bylo rozděleno mezi více států.
Revolucionáři chtěli sjednocení a ústavu. Svolali sněm do Frankfurtu nad Mohanem, jednali o způsobu sjednocení. Na sněm byl pozván i F.Palacký, který účast odmítl. Revoluce byla pruským králem potlačena, Německo nebylo sjednoceno.

8 Itálie Uzemí bylo rozděleno mezi více států.
Na jihu vypuklo povstání proti Bourbonům,ve střední Itálii vznikaly republiky, na severu válčilo Sardinské království s Rakouskem. Část revolucionářů (např. G.Garibaldi) chtěla rebubliku, část monarchii. Revoluce nebyla úspěšná.

9 Anglie V důsledku průmyslové revoluce byla nezaměstnanost velmi velká.
Nespokojení dělníci se snažili zlepšit své postavení. Sepisovali listiny – Charty, ve kterých žádali své poslance,aby prosadili jejich požadavky.Chartismus však nebyl úspěšný. V Londýně vyšel Komunistický manifest K.Marxe a B.Engelse, který dělníky vyzýval k ozbrojené revoluci.

10 Výsledky revoluce Ve většině zemí byla revoluce neúspěšná, původních cílů nebylo dosaženo. V některých zemích bylo zrušeno poddanství – vznikla občanská společnost. Vypracované ústavy byly odvolány. Státy nebyly sjednoceny. Politické zkušenosti posloužily v dalším vývoji evropských zemí.


Stáhnout ppt "Revoluce 1848/1849 v Evropě Jaro národů"

Podobné prezentace


Reklamy Google