Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pračlověk mohl házet odpady před vchod jeskyně, protože téměř žádné odpady neměl. Všechny výrobky byly z přírodních materiálů (kámen, dřevo, kůže), nasbírané.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pračlověk mohl házet odpady před vchod jeskyně, protože téměř žádné odpady neměl. Všechny výrobky byly z přírodních materiálů (kámen, dřevo, kůže), nasbírané."— Transkript prezentace:

1

2 Pračlověk mohl házet odpady před vchod jeskyně, protože téměř žádné odpady neměl. Všechny výrobky byly z přírodních materiálů (kámen, dřevo, kůže), nasbírané rostliny a ulovená zvířata snědl… Před jeskyní se povalovaly možná tak kosti. Odpadní jáma

3 Ve starém Řecku a Římě už byly zřízeny úklidové služby, které většinou tvořili váleční zajatci a otroci. Fungovala kanalizace a občas se ve městech prováděl tzv. generální úklid. Odpadky se odváželi za město, kde se sypaly do jam. Tak vlastně vznikly první skládky.

4 Odpadky, a dokonce i lidské exkrementy se běžně vyhazovaly z oken a povalovaly se volně na ulicích. Lidé žili často společně s domácími zvířaty a nedodržovali ani základní hygienické návyky. Všechen tento nepořádek způsobil časté epidemie moru, cholery apod.

5 Pasteurovy výzkumy týkající se mikrobiologických nemocí prokázaly, že hygiena má podstatný vliv na zdraví. Odpadky se již neválely po ulicích, ale začaly se dávat do nádob. Města pak objížděly formanské vozy a odpadky vozily na haldy za městskými hradbami.

6 Na počátku minulého století se začaly sbírat a svážet domovní odpady. První řízené skládky vybudovali před 65 lety a první spalovny před 30 lety v Anglii. V současné době je popelnice pro každou domácnost samozřejmostí. Pro sběr využitelných odpadů (papír, sklo, plasty) se začaly používat úplně odlišné nádoby. Třídění odpadů a jejich recyklaci známe již téměř 30 let.

7 http://www.tonda-obal.cz/nahled/pruvodce- historii.html http://www.tonda-obal.cz/nahled/pruvodce- historii.html Odpadní jáma - http://www.muzeum- turnov.cz/files/file/7.jpghttp://www.muzeum- turnov.cz/files/file/7.jpg http://is.muni.cz/do/1499/el/estud/prif/ps09/kruh/we b/pics/09-egypt/09-39.jpg http://is.muni.cz/do/1499/el/estud/prif/ps09/kruh/we b/pics/09-egypt/09-39.jpg http://vykal.navajo.cz/vykal-2.jpg http://noustuff.files.wordpress.com/2010/11/rat.jpg http://nd01.jxs.cz/557/769/7336cd33b4_24632560_o2.j pg http://nd01.jxs.cz/557/769/7336cd33b4_24632560_o2.j pg http://gardenofpraise.com/images/pasteur.jpg


Stáhnout ppt "Pračlověk mohl házet odpady před vchod jeskyně, protože téměř žádné odpady neměl. Všechny výrobky byly z přírodních materiálů (kámen, dřevo, kůže), nasbírané."

Podobné prezentace


Reklamy Google