Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"— Transkript prezentace:

1 Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002
Anglicky v odborných předmětech "Support of teaching technical subjects in English“ Výukový program: Mechanik - elektrotechnik Název programu: Odborný výcvik II. ročník Astabilní multivibrátor Vypracoval: Bc. Chumchal Miroslav Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Astabilní multivibrátor
Schéma astabilního multivibrátoru Rozpiska součástek Osazovací výkres Osazovací výkres ze strany spojů Funkce astabilního multivibrátoru Aktivity žáků

3 Astabilní multivibrátor

4 Rozpiska součástek Součástky Hodnoty R1 1K R2 M1 R3 R4 C1, C2 6n8
T1, T2 KF507

5 Osazovací výkres astabilní multivibrátor

6 Osazovací výkres ze strany spojů
astabilní multivibrátor

7 Funkce multivibrátoru
Po připojení napětí se začnou oba kondenzátory C1, C2 nabíjet a tranzistory T1, T2 se otevřou. Jelikož tranzistory nemají stejné parametry, jsou různé, jeden se otevře dříve např. T1. Kondenzátor C1 se začne vybíjet, čímž se otevře tranzistor T2. C2 se začne nabíjet a ještě více rychleji se začne nabíjet tranzistor T1. V okamžiku, kdy se kondenzátor C1 nabije na opačnou polaritu, zvětší se na bázi T2 napětí a ten se otevře. To způsobí nabíjení kondenzátoru C1 a vybíjení C2. V tomto okamžiku se obvod překlopí a na výstupu se objeví opačná polarita napětí. Astabilní multivibrátory neustále kmitají z jednoho stavu do druhého.

8 Aktivity žáků – kontrolní otázky
Vysvětlete funkci astabilního multivibrátoru. Podle snímku č.3 najděte výstup. Kde se v praxi astabilní multivibrátory uplatní ?

9 Cvičné aktivity žáků Sestavte astabilní multivibrátor na kontaktní pole. Proměřte napětí na tranzistorech T1, T2. Do přiloženého grafu nakreslete průběh napětí na výstupu. Odpor R4 nahraďte potenciometrem 1K/N

10 Použitá literatura Vlastní poznámkový sešit
obvod


Stáhnout ppt "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"

Podobné prezentace


Reklamy Google