Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ideologie a ekonomické myšlení. Ideologie ideologie = soustava ideí, názorů a teorií Ideologie je propracovaná soustava názorů, postojů, hodnot a idejí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ideologie a ekonomické myšlení. Ideologie ideologie = soustava ideí, názorů a teorií Ideologie je propracovaná soustava názorů, postojů, hodnot a idejí."— Transkript prezentace:

1 Ideologie a ekonomické myšlení

2 Ideologie ideologie = soustava ideí, názorů a teorií Ideologie je propracovaná soustava názorů, postojů, hodnot a idejí Příklad některých ideologií, dále se jim bude více věnovat nacismus – nadřazenost jedné rasy nad druhou, díky této ideologii zemřelo na 50 miliónu lidí komunismus – žádné soukromé vlastnictví, všechno je všech, třídní boj, díky této ideologii zemřelo 60 miliónů lidí. liberalismus – ať si každý dělá co chce, ale každý sám nese zodpovědnost sám za sebe, nesmí však svým chováním porušovat či omezovat práva druhého člověka.

3 Ekonomie zabývá se řešením základních problémů, vzácnosti ekonomických statků, omezenosti zdrojů ( ropa, zlato, zemní plyn ) a jejich rozdělování ke spotřebě ve společnosti. Zkoumá a popisuje podstatu a fungování hospodářských vztahů( podej a koupě zboží, dopad státního rozhodování na trh – daně, poplatky, cla). Zabývá se otázkami spotřeby a získávání prostředků ( peníze ) a to od úrovně rodiny až po úroveň státu a nadstátních organizací ( EU, NAFTA, ASEAN) Slovo ekonomie pochází z řeckého oikonomia: oikos – dům, nomos – řídit a znamenalo původně vedení domácnosti.

4 Ekonomie Ekonomie úzce spolupracuje s dalšími obory, jako je účetnictví, matematika, hospodářské výpočty, zbožíznalství, marketing, psychologie, sociologie, politologie či právo.

5 Zpracoval: J.Vídeňský


Stáhnout ppt "Ideologie a ekonomické myšlení. Ideologie ideologie = soustava ideí, názorů a teorií Ideologie je propracovaná soustava názorů, postojů, hodnot a idejí."

Podobné prezentace


Reklamy Google