Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ETOLOGIE a DOMESTIKACE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ETOLOGIE a DOMESTIKACE"— Transkript prezentace:

1 ETOLOGIE a DOMESTIKACE

2 ETOLOGIE Je věda ,která se zabývá studiem chování živočichů.
Je spjata s ostatními obory : zoologie,ekologie,atd, Chování dělíme na 1) VROZENÉ- existuje již v okamžiku narození jedince( útěk,útok,vylučování pachů,přikrčení) 2) ZÍSKANÉ – vytvořené během vývoje jedince,na základě zkušeností a učení(přivykání,koordinace pohybu,objevování,získání nových zkušeností)

3 Nejdůležitější okruhy chování
1) Chování ochranné – chrání živočicha před vlivem neživého prostředí ( chlad,horko,sucho,mokro) a před jinými živočichy ( útěk,znehybnění,shlukování ,varování před nepřítelem a odvrácení napadení ( hlasové signály,vycenění zubů,ježení srsti,vylučování páchnoucích látek).

4 2) Chování komfortní Souvisí s péčí o povrch těla ( např.drbání,válení po zemi,popelení,otřásání,koupání,olizování) Komfortní chování může jedinec provádět na vlastním těle nebo na těle jiného jedince.V takovém případě dostává toto chování charakter chování sociálního.

5 3) Chování sociální Zahrnuje všechny prvky chování,které slouží k udržování a řízení vztahů v rámci určité skupiny. Projevují se zde jednotlivé vztahy v sociální skupině.( dorozumívání,pachové signály,boj o vedoucí postavení ve skupině).

6 4) Chování rozmnožovací
Chování,které vede k tvoření párů ( námluvy). Zahrnuje pářící chování a péči o potomstvo, v širším slova smyslu je součástí chování sociálního.

7 DOMESTIKACE

8 Domestikace Je zdomácňování divoce žijících živočichů.
Předpokládá se ,že člověk nejprve divoká zvířata chytal a kratší dobu držel(např.jako zásobu masa),později pochopil výhody,které mu trvalý chov v zajetí dává. Za domestikovaný druh považujeme takový,který je chován zcela odděleně od svých divokých předků,je závislý na člověku po stránce ubytování a výživy.

9 Domestikace Za domestikovaný se považuje takový druh,který je za uvedených podmínek chován po dobu 30 let nebo po dobu 30 generací. let před n.l. – ovce,koza,prase,pes. 7000 let – skot,osel,včely. 5000 let – holub ,kůň,velbloud. 4000 let – domestikace kočky. 1000 let – kachna,králík.Našeho letopočtu – 450 let – domestikace kapra.

10 Rozdělení domestikovaných zvířat
1) Domácí zvířata – přináší člověku užitek nebo potěšení ,pod jeho vedením se rozmnožuje a žije v jeho společnosti ( kočka,pes,kanár) 2) Hospodářská zvířata – uměle chované,mají značný hospodářský význam a zpravidla také vztah k zemědělské výrobě.(kapr,včela,bourec morušový)

11 Rozdělení Některá domácí zvířata jsou zároveň také hospodářská ( skot,koně,prasata,ovce,kozy,drůbež,králíci). Zvláštní skupinu tvoří laboratorní zvířata – laboratorní potkani,myši,morčata,křečci )


Stáhnout ppt "ETOLOGIE a DOMESTIKACE"

Podobné prezentace


Reklamy Google