Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p. o

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p. o"— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p. o
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  14 Číslo DUM 3.2_14_11 Předmět Oděvní materiály Tematický okruh Výběr oděvního materiálu a technologie pro určitý typ oděvního výrobku. Název materiálu Dámské sako- rozdělení Autor Ing. Ilona Pirichová Datum tvorby Ročník  KRE 2 Anotace Žáci jsou v prezentaci seznámeni s rozdělením saka podle způsobu použití a s rozdělením saka podle střihového řešení. Metodický pokyn prezentace, výklad s otázkami pro žáky cílová skupina žáků: 16 – 19 let Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Ilona Pirichová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Dámské sako - rozdělení
dámský vrchní oděv většinou s fazonou (límec a klopa, výrazně ovlivněné módou) obléká se na halenku, tričko, vestu součást kostýmů (sako – sukně, sako - kalhoty) součást kompletů (sako – sukně - kalhoty) siluety saka se mění v závislosti na módě

3 Dámské sako - rozdělení
Rozdělení saka podle způsobu použití: Vycházkové Sportovní Společenské Stejnokrojové Obr.1: Sportovní sako Obr.2: Společenské sako.

4 Dámské sako - rozdělení
Vycházkové materiál – bavlna/polyester, vlna, vlna/polyester požadavky – tvarová stálost, odolnost na žmolky a oděr, trvanlivost jednoduché vypracování dílů – záševky, sklady, kapsy, členící švy, podšité, nepodšité kombinace s halenkou, tričkem, se sukní, ke kalhotám použití k běžnému nošení Obr.3: Vycházkové sako.

5 Dámské sako - rozdělení
Sako se sportovními prvky materiál se snadnou údržbou a transportem potu (bavlna, bavlna/ polyester……) požadavky – savost, příjemný omak, snadná údržba kapsy, patky, sedla, prošívání podšité, nepodšité používá se k turistice, k běžnému nošení Obr.4: Sako se sportovními prvky.

6 Dámské sako - rozdělení
Společenské luxusní materiál (hedvábí, mikrovlákno, vlna samet, brokát) požadavky – splývavost, tuhost, atraktivní vzhled, nemačkavost aplikace, rozparky, šálový límec, lemování, nápaditý střih nosí se do divadla i na jiné společenské akce Obr.5: Společenské sako.

7 Dámské sako - rozdělení
Stejnokrojové kvalitní materiál s dobrou trvanlivostí (vlna/polyester) požadavky – trvanlivost, tvarová stálost, odolnost na žmolky a oděr klasický střih, který nepodléhá módě součást uniformy (letušky, Policie ČR, …..) podšité tvoří celek se sukní, s kalhotami Obr.6: Stejnokrojové sako.

8 Dámské sako - rozdělení
Rozdělení saka podle střihového řešení členění předního a zadního dílu (záševky, záhyby, sedla, lemování, podélné členící švy) silueta saka (přiléhavá, polopřiléhavá, rovná rozšířená) různé tvary a velikosti fazony jednořadové, dvouřadové zapínání rovné nebo zaoblené přední kraje významný vliv módy

9 Dámské sako - rozdělení
Střihová řešení dámského saka Obr.7: Střihová řešení sak.

10 Otázky a úkoly Vyjmenujte rozdělení saka podle způsobu použití
Popište sako společenské. Charakterizujte materiál na sportovní sako. Jaké mohou být siluety dámského saka? Napište možnosti členění předního a zadního dílu saka.

11 Správná řešení Vyjmenujte rozdělení saka podle způsobu použití.
(vycházkové, společenské, sportovní, stejnokrojové) 2. Popište sako společenské. (luxusní materiál - splývavý, tuhý, atraktivní vzhled, nemačkavý, sako může mít aplikaci, rozparky, šálový límec, lemování, nosí se např. do divadla) 3. Charakterizujte materiál na sportovní sako. (materiál se snadnou údržbou a transportem potu, savost, příjemný omak, snadná údržba, nejčastěji se používá bavlna)

12 Správná řešení Jaké mohou být siluety dámského saka?
(přiléhavá, polopřiléhavá, rovná, rozšířená) Napište možnosti členění předního a zadního dílu saka. (záševky, záhyby, sedla, lemování, podélné členící švy)

13 Použitá literatura Seznam obrázků:
Obr.1: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Obr.2: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí Obr.3: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí Obr.4: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí Obr.5: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí Obr.6: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí Obr.7: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí


Stáhnout ppt "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p. o"

Podobné prezentace


Reklamy Google