Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Paralelní chod transformátorů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Paralelní chod transformátorů"— Transkript prezentace:

1 Paralelní chod transformátorů
Je-li potřeba dodávat větší výkon, než by mohl dodávat jediný transformátor, pak je nutno výkon do podružné sítě dodávat paralelně spojenými transformátory. Pro paralelní chod transformátorů, musí být splněny čtyři podmínky, tzv. "4 S":

2 Paralelní chod transformátorů
Stejná velikost sekundárních napětí us- I zanedbatelné rozdíly napětí us způsobí velké vyrovnávací proudy mezi transformátory.

3 Paralelní chod transformátorů
Stejný hodinový úhel - Vnější a vnitřní zapojení vinutí transformátoru má vliv na posun fázoru napětí mezi primárním a sekundárním vinutím. Při různých hodinových úhlech dojde mezi transfornátory k obrovským vyrovnávacím proudům - zkratu.

4 Paralelní chod transformátorů
Stejný sled fází - Jednotlivé propojené fáze transformátorů musí mít stejné okamžité hodnoty napětí. Je zajištěno při napájení z jedné sítě. Pokud není dodržen sled dojde mezi transfornátory k obrovským vyrovnávacím proudům - zkratu.

5 Paralelní chod transformátorů
Stejné napětí nakrátko uk (tolerance menší 10%) - Při rozdílných uk transformátorů dojde k nerovnoměrnému rozložení přenášeného výkonu. Větší trafo musí mít menší uk a menší trafo větší uk. V případě, že transformátory pracující paraleně do společné zátěže a jsou napájeny z různých zdrojů musí mít fázory napětí stejný směr, stejnou velikost (efektivní i okamžitou) a stejný kmitočet.

6 Paralelní chod transformátorů
V případě, že transformátory pracující paraleně do společné zátěže a jsou napájeny z různých zdrojů musí mít fázory napětí stejný směr, stejnou velikost (efektivní i okamžitou) a stejný kmitočet.

7 Jaký je význam paralelního chodu transformátorů ?
Otázky ke zkoušení Jaký je význam paralelního chodu transformátorů ? Jaké jsou podmínky paralelního chodu transformátorů nazývané „4 S“.


Stáhnout ppt "Paralelní chod transformátorů"

Podobné prezentace


Reklamy Google