Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Regulace napětí transformátoru

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Regulace napětí transformátoru"— Transkript prezentace:

1 Regulace napětí transformátoru
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Distribuční transformátory dodávají elektřinu v průběhu dne, kdy se mění zatížení.
Podle velikosti zátěže se mění úbytek napětí jednak na trafu, ale také na vedení. Pro zajištění stability dodávky el. energie a zaručené hodnoty napětí je nutné napětí na trafu regulovat. Dle norem je tato regulace zajišťována v rozsahu ± 5% jmenovité hodnoty napětí. Vychází se ze vztahu pro převod trafa

3 Matematickou úpravou dostaneme vztah:
Regulovat napětí tedy můžeme změnou počtu závitů. Primár je VN, proudy tekou menší než sekundárním vinutím, průřez vodiče je menší. Z konstrukčního hlediska jsou u trojfázového trafa použita na jednom jádře soustředná vinutí, NN je z důvodů izolačních navinuto na menším průměru, vinutí VN pak vně na větším průměru. Proto i k závitům VN vinutí je lepší přístup.

4 Snižovat napětí U2 na výstupu trafa budeme tedy provádět zvyšováním počtu závitů N a naopak zvyšování U2 snižováním N1 . Ve vinutí se proto zhotovují tzv. odbočky, které jsou vyvedeny na přepínač. Odbočky lze zhotovit uprostřed vinutí (hvězda i trojúhelník) nebo v uzlu vinutí (jen hvězda). Změnou počtu závitů uprostřed vinutí se nemění magnetická symetrie cívek. Změnou počtu závitů v uzlu se posune magnetické těžiště cívky, čímž vznikne axiální složka síly, která se snaží cívku na jádře posunout.

5 Přepínání odboček v uzlu vinutí
Přepínání odboček uprostřed vinutí

6 Jensenův přepínač pro přepnutí počtu závitů pod zatížením

7 K zopakování: Proč a jakým způsobem je nutno regulovat napětí distribučních transformátorů? Uveďte vztah, ze kterého vycházíme při výpočtu sekundárního napětí. Kde u jednotlivých zapojení provádíme přepínání závitů?


Stáhnout ppt "Regulace napětí transformátoru"

Podobné prezentace


Reklamy Google