Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VZDUŠNÝ OCHRANNÝ OBAL ZEMĚ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VZDUŠNÝ OCHRANNÝ OBAL ZEMĚ"— Transkript prezentace:

1 VZDUŠNÝ OCHRANNÝ OBAL ZEMĚ
ATMOSFÉRA VZDUŠNÝ OCHRANNÝ OBAL ZEMĚ

2 CHEMICKÉ SLOŽENÍ Plyn Podíl v  jednotkovém objemu Dusík 78,084 % Kyslík 20,946 % Argon 0,934 % CO2 0,035 % Neon 0, % Helium 0, % Metan 0, % Krypton 0, % Vodík 0, % Voda - ve všech třech skupenstvích (vodní pára, vodní kapky i ledové krystaly) Různé znečišťující aerosoly - prachové a půdní částice, částečky z vulkanické činnosti, pylová zrna, produkty spalování Aerosoly, které vznikají lidskou činností - doprava, spalování uhlí, atd.

3 ATMOSFÉRICKÝ TLAK je způsoben hmotností sloupce vzduchu sahajícího od povrchu Země až do horní vrstvy atmosféry - měří se v hPa při 0°C a v zem. šířce 45°. Za normálních podmínek je hPa - s rostoucí výškou nad povrchem Země se zmenšuje sloupec vzduchu a tím i absolutní tlak vzduchu pro snazší porovnání hodnot tlaku v různých místech na Zemi se absolutní tlak přepočítává na tzv. relativní atmosférický tlak, který odpovídá tlaku vzduchu na hladině moře. Tím se koriguje vliv nadmořské výšky na hodnotu tlaku vzduchu v kterémkoli místě na Zemi.

4 VRSTVY ATMOSFÉRY

5 OZONOSFÉRA

6

7

8

9 SKLENÍKOVÉ PLYNY

10 SKLENÍKOVÝ EFEKT

11

12 ATMOSFÉRA ZJISTI, ZDA MAJÍ ATMOSFÉRU I JINÉ PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY, A POKUD ANO, TAK JAKOU? MŮŽE V PŘÍRODĚ VZNIKAT OZÓN I JINDE NEŽ VE STRATOSFÉŘE? POKUD ANO, TAK KDE, KDY, PROČ A JAKÝ MÁ VÝZNAM?


Stáhnout ppt "VZDUŠNÝ OCHRANNÝ OBAL ZEMĚ"

Podobné prezentace


Reklamy Google