Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Atmosféra Země, Atmosférický tlak

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Atmosféra Země, Atmosférický tlak"— Transkript prezentace:

1 Atmosféra Země, Atmosférický tlak

2 Atmosféra Země Okolo Země je vzduchový obal, který nazýváme atmosféra
Složení vzduchu: 78 % Dusík N 21 % Kyslík O 1 % Ostatní plyny (oxid uhličitý, Argon, vodní páry…) Atmosféra jako taková je složená z vrstev. Není jednolitá.

3 Zápis do sešitu Okolo Země je vzduchový obal, který nazýváme atmosféra
Složení vzduchu: 78 % Dusík N 21 % Kyslík O 1 % Ostatní plyny (oxid uhličitý, Argon, vodní páry…) Atmosféra je složená z vrstev.

4 Vrstvy atmosféry Plynulý přechod do vesmíru, teplota klesá
500 km - ??? Exosféra Teplota až °C, teplota stoupá 80 – 500 km Termosféra Hoří zde meteory, teplota klesá 50 – 80 km Mezosféra Ozonová vrstva, teplota stoupá. 16 – 50 km Stratosféra Teplota klesá s výškou Troposféra do (8) - 16 km

5 Měření atmosférického tlaku
TORRICELLIHO POKUS VAKUUM RTUŤ

6 Zápis do sešitu Atmosférický tlak poprvé prokázal a změřil italský fyzik Evangelista Torricelli. Na základě Torricelliho pokusu používáme k měření atmosférického tlaku: Barometr (rtuťový tlakoměr) Aneroid Barograf (ten hodnoty i zapisuje do grafu)

7 Zápis do sešitu – 2. část Atmosférický tlak je fyzikální veličina, kterou značíme pa Vzniká v důsledku působení horních vrstev atmosféry na spodní Atmosférický tlak se stoupající nadmořskou výškou klesá Na témže místě se atmosférický tlak mění v důsledku změn počasí Normální atmosférický tlak byl stanoven dohodou na Pa (přesně)


Stáhnout ppt "Atmosféra Země, Atmosférický tlak"

Podobné prezentace


Reklamy Google