Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Změny atmosférického tlaku (Učebnice strana 138 – 139) Atmosférický tlak přímo vyplývá z hmotnosti vzduchu. Protože se množství (a hustota) vzduchu nad.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Změny atmosférického tlaku (Učebnice strana 138 – 139) Atmosférický tlak přímo vyplývá z hmotnosti vzduchu. Protože se množství (a hustota) vzduchu nad."— Transkript prezentace:

1 Změny atmosférického tlaku (Učebnice strana 138 – 139) Atmosférický tlak přímo vyplývá z hmotnosti vzduchu. Protože se množství (a hustota) vzduchu nad povrchem země mění podle zeměpisné pozice, není ani atmosférický tlak ve dvou místech stejný. Obecně se dá říct, že tlak klesne přibližně o 50% když vystoupíme do výšky 5 km nad hladinu oceánu. Průměrný atmosférický tlak na úrovni mořské hladiny je přibližně 101,3 kPa = 1013 hPa Atmosférický tlak má velký význam v meteorologii Tlak vzduchu je závislý na nadmořské výšce, na velikosti tíhového zrychlení, na mocnosti, teplotě a hustotě atmosféry v daném místě. Z důvodu snazšího porovnávání výsledků různých měření barometrického tlaku byl zaveden tzv. normální tlak vzduchu (normální atmosférický tlak) p n (též p 0 ), který je definován jako přibližně průměrná hodnota tlaku vzduchu při mořské hladině na 45° s.š. při teplotě 15 °C a tíhovém zrychlení g n = 9,80665 N/kg. Normální atmosférický tlak p n byl stanoven mezinárodní dohodou p n = 101 325 Pa (přesně)

2 Při výpočtech se hodnota normálního tlaku zaokrouhluje na hodnotu Úbytek tlaku vzduchu činí v nadmořských výškách do 1 km zhruba 1 hPa na 10 m výšky, to znamená vystoupíme-li o 10 m výše, je tlak v našem okolí o 100 Pa nižší. Změny atmosférického tlaku se stoupající nadmořskou výškou byly podrobně proměřeny. Podle těchto měření byly sestrojeny přístroje, které nazýváme výškoměry. Výškoměr je jedním s přístrojů potřebných při řízení letadla. Je to aneroid upravený tak, že na stupnici je místo hodnot atmosférického tlaku uvedena přímo nadmořská výška místa měření. Udává absolutní výšku letadla, tj. výšku nad hladinou moře. V letadlech jsou i výškoměry založené na jiném principu, které udávají výšku nad terénem (relativní výšku).

3 Vzduch v atmosféře je v neustálém pohybu vzhledem k povrchu Země, mění se jeho teplota a vlhkost. Proto se na témže místě atmosférický tlak během času mění. Změny nastávají v určitém rozsahu hodnot. Výkyvy atmosférického tlaku na určitém místě na povrchu Země jsou poměrně malé, u nás se atmosférický tlak pohybuje mezi hodnotami 935 hPa až 1 055 hPa. V rozhlase, televizi a tisku můžeme sledovat zprávy o povětrnostní situaci. Uvádějí se v nich údaje o stavu atmosféry, např. o atmosférickém tlaku, poloze oblastí vysokého a nízkého atmosférického tlaku a jejich pohybu atd. Podle povětrnostní situace se pak sestavují předpovědi počasí. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 139 – 140.


Stáhnout ppt "Změny atmosférického tlaku (Učebnice strana 138 – 139) Atmosférický tlak přímo vyplývá z hmotnosti vzduchu. Protože se množství (a hustota) vzduchu nad."

Podobné prezentace


Reklamy Google