Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ATMOSFERICKÝ TLAK AUTOR: Natálie Svobodová Vlll. třída.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ATMOSFERICKÝ TLAK AUTOR: Natálie Svobodová Vlll. třída."— Transkript prezentace:

1 ATMOSFERICKÝ TLAK AUTOR: Natálie Svobodová Vlll. třída

2 ATMOSFERICKÝ TLAK Atmosferický tlak neboli barometrický tlak je tlak způsobený atmosférou   planety Země. Tento tlak je vyvolaný tíží vzduchového  sloupce sahajícího od nadmořské výšky, ve které tlak měříme, až po horní hranici atmosféry.

3 ATMOSFERICKÝ TLAK Atmosferický (barometrický) tlak dosahuje nejvyšších hodnot při hladině moře (popř. povrchu planety) a s rostoucí výškou klesá. Barometrický tlak není stálý, ale kolísá na určitém místě zemského povrchu kolem určité hodnoty. Tlak menší než barometrický tlak se nazývá podtlak. Tlak větší než barometrický tlak se nazývá přetlak. Prostor s takřka nulovým tlakem se nazývá vakuum. Atmosferický tlak má velký význam v meteorologii.

4 NORMÁLNÍ TLAK Tlak vzduchu je závislý na nadmořské výšce, na velikosti tíhového zrychlení, na mocnosti, teplotě a hustotě atmosféry v daném místě. z důvodu snazšího porovnávání výsledků různých měření barometrického tlaku byl zaveden tzv. normální tlak vzduchu (normální atmosférický tlak)  atmosférický tlak je definován jako přibližně průměrná hodnota tlaku vzduchu při mořské hladině na 45° s.š. při teplotě 15 °C a tíhovém zrychlení gn = 9,80665 ms-2.

5 MĚŘENÍ V meteorologii se atmosférický tlak vyjadřuje nejčastěji jednotkou hektopascal (hPa). Při použití rtuťových barometrů se stále užívá jednotka torr (milimetr rtuťového sloupce), která se dále přepočítává na hektopascaly. např. zvýšení atmosférického tlaku obvykle znamená příchod slunečného počasí s malou oblačností, zatímco pokles tlaku ohlašuje příchod oblačnosti a deštivého počasí. V meteorologii měříme tlak nejčastěji pomocí rtuťových tlakoměrů, aneroidů a barografů.

6 MĚŘENÍ K měření atmosferického tlaku používáme:
Barometr a) rtuťový tlakoměr b) aneroid Barograf

7 BAROMETR Barometr je přístroj k měření atmosferického tlaku (tlaku vzduchu), používaný k určování počasí (při vyšším tlaku bývá obvykle jasno, při nízkém tlaku lze očekávat změnu jasného počasí na deštivé). Jedná se o speciální druh tlakoměru. Barometry mohou být založeny na různém principu: a) Rtuťový barometr b) ANEROID Rtuťový barometr se skládá z trubice na jednom konci zatavené, naplněné rtutí, na kterou na druhém zahnutém konci působí atmosférický tlak. Podle výšky rtuti pod zataveným koncem lze určit velikost atmosférického tlaku (čím výš rtuť vystoupí, tím větší tlak). Rtuťový barometr vynalezl Evangelista Torricelli ( ) v roce 1643. ANEROID (pérový barometr) pracuje na základě měření deformace plechové krabičky, která je uvnitř vzduchoprázdná. Aneroid vynalezl v roce 1843 Lucien Vidie. Původní název barometre anéroide znamená "tlakoměr bez kapaliny".

8 BAROGRAF Barograf je registrační barometr pro záznam časového průběhu atmosférického tlaku (tlaku vzduchu). Tím se liší od barometru a aneroidu, které ukazují jen aktuální hodnotu atmosférického tlaku. Barograf používaný v meteorologii má dobu záznamu obvykle pro jeden den. Základem barografu je několik spojených aneroidů a ručička s perem kreslící na pomalu se otáčející válec graf atmosferického tlaku v průběhu dne. Válec je otáčen hodinovým strojem. Záznam barografu se nazývá barogram.

9 BAROMETRICKÉ MĚŘENÍ VÝŠKY
V praxi se využívá mnoho přístrojů založených na změně barometrického tlaku. Nepostradatelným přístrojem používaným zejména v letectví je barometrický výškoměr.

10 Prameny Fyzika - Vll. Třída
tlak

11 K O N E C


Stáhnout ppt "ATMOSFERICKÝ TLAK AUTOR: Natálie Svobodová Vlll. třída."

Podobné prezentace


Reklamy Google