Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jan Evangelista Torricelli a Magdeburské polokoule

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jan Evangelista Torricelli a Magdeburské polokoule"— Transkript prezentace:

1 Jan Evangelista Torricelli a Magdeburské polokoule
Školní rok: 2010/11 Vypracovala: Alžběta Novotná Třída: 2.B

2 Evangelista Torricelli
Italský fyzik a matematik Citát: „ Žijeme potopení na dně moře vzduchu.“

3 O životě Studoval matematiku a filosofii. Znal se s Galileo Galileem, ale nikdy se s ním osobně nesetkal. Po Galileově smrti se chtěl Torricelli pokračovat na postě matematika na Univerzitě v Pise. V této funkci sám nějaké mikroskopy a teleskopy. Zemřel poměrně mladý na břišní tyfus.

4 Dílo: Barometr Torricelliho zákon Příčina větru

5 Barometr (rtuťový) : Když se pumpaři pokoušeli dostat vodu do výšky 12m zjistili, že pomocí obyčejné sací pumpy se dostane jen do 10m. Torricelliho napadlo použít rtuť, která je cca 14x těžší než voda. V roce 1643 použil 1m dlouhou trubičku, kterou na jednom konci zalepil. Tu naplnil rtutí a postavil na výšku do nádržky se rtutí. Sloupec rtuti klesl na hodnotu 76cm a nad ní vzniklo tzv. TORRICELLIHO VÁKUUM. Zapříčinila to výška sloupce, která kolísá podle měřícího se atmosférického tlaku. Tak vznikl první barometr 

6 Barometr: Po Torricellim se pojmenovala jednotka TORR, která se používá při popisu malých tlaků nebo při měření krevního tlaku. 1 torr = 133,322 pascalů

7 Torricelliho zákon = vzorec pro výpočet výtokové rychlosti ideální kapaliny V podstatě se jedná o vzorec, který rozvádí a dá se odvodit z Bernoulliho rovnice.

8 Příčina větru Torricelli vydal vůbec první vědecký popis toho, jak vlastně vzniká vítr. „…vítr vzniká při rozdílných teplotách vzduchu a tedy hustoty na dvou místech Země.“

9 Magdeburské polokoule
V roce 1654 provedl německý fyzik Otto von Guericke pokus, ve kterém se pokoušel dokázat existenci atmosféry země a ukázat tím i sílu vakua.

10 Magdeburské polokoule
Guericke spojil dvě měděné polokoule vypumpoval s nich vzduch. Poté nechal zapřáhnout na každý konec 4 páry koní a ani ty nemohly od sebe polokoule odtrhnout. Po napumpování vzduchu zpět se polokoule sami od sebe rozdělily.

11 Magdeburské polokoule
Tímto tedy prokázal, že obě polokoule nebyly k sobě připoutány vzduchoprázdnem, ale že je u sebe držel tlak okolního vzduchu. Magdeburské se jmenují podle města Magdeburk, kde byl experiment prováděn a jehož byl Otto von Guericke starostou.

12 Konec Děkuji za pozornost  Alžběta Novotná 2.B

13 Zdroj www.wikipedia.org www.fyzmatik.pise.cz


Stáhnout ppt "Jan Evangelista Torricelli a Magdeburské polokoule"

Podobné prezentace


Reklamy Google