Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SILIKONY A SILIKAGEL.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SILIKONY A SILIKAGEL."— Transkript prezentace:

1 SILIKONY A SILIKAGEL

2 SILIKONY (polysiloxany) jsou sloučeniny s dlouhými řetězci, ve kterých se střídají atomy křemíku a kyslíku, na atomech Si jsou vázány uhlovodíkové zbytky Silikony lze připravovat ve formě olejů, past, kaučuků a pryskyřic Materiál třetího tisíciletí Silikon je právem označován jako materiál třetího tisíciletí. I když se každému jako první vybaví estetická chirurgie, silikon se v mnohem větším měřítku využívá pro výrobu kaučuku, různých impregnačních olejů, chladících směsí, odpěňovačů. Nyní si prorazil cestu i do našich kuchyní. Patrně nejznámější jsou silikonové pečící formy, sortiment silikonových kuchyňských potřeb je ale mnohem širší. Zahrnuje také stěrky na těsto, tvořítka na led, mašlovačky, odkapávače nebo podložky na pracovní desky. Proč právě silikon? Silikon vyniká vlastnostmi, které usnadňují mnohé kuchyňské úpravy. Kuchyňské potřeby ze silikonu jsou lehké, nepřilnavé, snadno omyvatelné, odolné vůči vysokým (až 280 ˚C) i nízkým (až - 40 ˚C) teplotám. Nepohlcují pachy, jídlo v silikonových formách se nepřipaluje. Jsou zdravotně nezávadné. Můžete je použít jak v plynových, tak i v elektrických či mikrovlnných troubách. Zdá se, že odolné jsou také vůči vysokým cenám - například silikonovou formu na pečení seženete již za pouhých 150 Kč.

3 VLASTNOSTI tepelná odolnost se pohybuje v intervalu −  °C (někdy až +350 °C) Jsou odolné vůči UV záření a povětrnostním podmínkám Další významné vlastnosti jsou vodoodpudivost a paropropustnost.

4 OLEJE- vymazávání forem k výrobě odlitků
PASTY- ošetřování karoserií, nábytku KAUČUKY- (používané při nízkých nebo vysokých teplotách, kdy běžný kaučuk ztrácí elasticitu) výroba elastických předmětů (např. pružných forem) PRYSKYŘICE-jako hydrofobní složka nátěrových látek (odpuzuje vodu)

5 SILIKAGEL Silikagel je granulovitá, pórovitá forma oxidu křemičitého (SiO2) vyráběná synteticky z křemičitanu sodného

6 VLASTNOSTI Má vysokou porezitu, (800 m2/g), která umožňuje snadno absorbovat vodu-> silikagel je použitelný jako pohlcovač vlhkosti (desikant) Silikagel je netoxický, nehořlavý Běžný silikagel pojme množství vody odpovídající přibližně 20 % jeho hmotnosti


Stáhnout ppt "SILIKONY A SILIKAGEL."

Podobné prezentace


Reklamy Google