Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Teplovodní podlahové vytápění

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Teplovodní podlahové vytápění"— Transkript prezentace:

1 Teplovodní podlahové vytápění
Střední odborná škola Otrokovice Teplovodní podlahové vytápění Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /1 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vy/2–SO-5/17 Název DUM Teplovodní podlahové vytápění Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Vytápění Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: Základní informace o podlahovém vytápění Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Podlahové vytápění, charakteristika, výhody a nevýhody, vhodnost využití, trubky PEX, délka hadu Datum

3 Teplovodní podlahové vytápění
Náplň výuky: Charakteristika Výhody a nevýhody Vhodnost využití Tepelný výkon Skladba podlahy

4 Charakteristika Nejdůležitějším charakteristickým znakem je způsob předávání tepla – sáláním neboli radiací. K sálání dochází u většiny otopných systému označovaných jako velkoplošné. Jedním z hlavních přínosů tohoto způsobu vytápění je vedle úspor energií také příjemný pocit z rovnoměrně prohřáté místnosti. Teplota topné vody v teplovodním podlahovém topení bývá nejčastěji navrhována na cca 32 °C oproti konvekčnímu vytápění, kdy je třeba cca 70 – 80 °C. U podlahového topení tak vznikají menší tepelné ztráty zaviněné výrobou a přenosem energie. Podlahové topení pracuje s nízkým tepelným spádem. Díky velké předávací ploše přes celou plochu podlahy vystačí s teplotou jen o pár stupňů vyšší, než je požadovaná výsledná teplota v místnosti pro pocit tepelného komfortu.

5 Obr. 1: Výškové rozložení teploty vzduchu při různých způsobech vytápění

6 Výhody a nevýhody Výhody:
- podlahové topení je bezprašné, ohřev vzduchu probíhá sáláním - nižší vynaložená energie na ohřev vody a tím i nižší náklady - nezabírá užitečný prostor a nezasahuje do interiéru rozložení teploty vzduchu z podlahové topení, lepší rozložení tepla jinou technologií není doposud známo Nevýhody: perfektní příprava na montáž bezchybné provedení stavebních prací (betonování) nemožnost oprav zabetonovaných trubek dlouhodobé odvzdušňování nově položených trubních rozvodů

7 Vhodnost využití Nejvhodnější využití je v domech, kde se celý rok bydlí. Je vhodnější k akumulaci, protože už voda sama má určitou teplotní setrvačnost a také proto, že pružné plastové potrubí vyžaduje překrytí pevným materiálem. Teplovodní podlahové vytápění může využit teplo získané pomocí tepelných čerpadel, což je velmi ekonomické a ekologické. Praktičtější je jeho použití pro celý dům než pro jednotlivé místnosti. Výjimku tvoří podlahy záchodů a koupelen. V případě že vytápíme většinu domu radiátory, můžeme chladnější vodu ze zpátečky použít pro podlahové topení, které nainstalujeme pouze do hygienických místností.

8 Tepelný výkon Tepelný výkon musí být stejně jako u všech otopných soustav tak velký, aby pokryl tepelnou ztrátu vytápěné místnosti. Nejprve se spočítají tepelné ztráty místnosti a pak se do ní navrhne trubkový had z plastových nebo měděných trubek určitého průměru a určité délky. Častěji se provádí montáž z plastových trub než z měděných, jsou mnohem levnější. Nejpoužívanějším materiálem jsou trubky z polyetylenu nebo polypropylenu, možné je však použít i polybutylen, který je však dražší. Nejčastěji se používají trubky PEX o průměru 15, 16 nebo 18 mm. Musí se však vždy použít trubky stejného materiálu a od stejného výrobce, jinak se neposkytuje záruka. Délka topného hadu je nejvýše 120 metrů. V jedné velké místnosti může být topných hadů i několik.

9 Obr. 2: Podlahové vytápění ve srubu

10 Obr. 3: Vytápění se základovou lištou

11 Obr. 4: Skladba podlahy

12 Kontrolní otázky: Čím je charakteristické podlahové teplovodní vytápění? Jaké jsou výhody a nevýhody podlahového vytápění? Kde je vhodné využívat podlahové vytápění? Jaký by mělo mít podlahové vytápění výkon? Jaká je skladba podlahového teplovodního vytápění?

13 Seznam obrázků: Obr. 1: anonym, [vid. 25. 5. 2013], dostupné z:
Obr. 2: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 3: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 4: anonym, [vid ], dostupné z:

14 Seznam použité literatury:
[1] Tajbr, S., Vytápění pro 1. a 2. ročník učebního oboru instalatér, Praha, Sobotáles 2003, ISBN

15 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Teplovodní podlahové vytápění"

Podobné prezentace


Reklamy Google