Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HUDEBNÍ NÁSTROJE NÁSTROJOVÉ SKUPINY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HUDEBNÍ NÁSTROJE NÁSTROJOVÉ SKUPINY"— Transkript prezentace:

1 HUDEBNÍ NÁSTROJE NÁSTROJOVÉ SKUPINY
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Nástrojové skupiny Hudební nástroje můžeme rozdělit do 3 základních skupin: - bicí nástroje - dechové nástroje - strunné nástroje Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 Bicí nástroje Patří mezi nejstarší nástroje
Rozdělit je můžeme na 2 skupiny - blanozvučné: malý buben, velký buben, tympány (kotle) - samozvučné: činely, triangl, zvonkohra, xylofon Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 Dechové nástroje Dělíme do 2 skupin
- dechové nástroje dřevěné: flétna, klarinet, hoboj, fagot, saxofon - dechové nástroje žesťové: trubka, lesní roh, pozoun, tuba Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 Strunné nástroje Tuto skupinu nástrojů dělíme do 3 skupin:
- strunné nástroje smyčcové: housle, viola, violoncello, kontrabas - strunné nástroje drnkací: kytara, harfa, loutna, banjo - strunné nástroje klávesové: klavír, cembalo Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 flétna Jeden z nejstarších nástrojů
Dříve se vyráběla ze dřeva, dnes převážně z kovu Má velký tónový rozsah a lze na ni hrát i složité skladby flétna Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 saxofon Nejmladší dechový nástroj
Sestrojen roku 1840 v Paříži nástrojařem Adolfem Saxem Používá se převážně v jazzové hudbě saxofon Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 Smyčcové nástroje Do Evropy pronikají cca v 10. století
Tyto nástroje tvoří hlavní část symfonického orchestru Jsou si velmi podobné tvarem, liší se ve velikosti Mají 4 struny, na které se hraje smyčcem, který je vyroben z koňských žíní Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 Housle: vznikly ve druhé polovině 16. století,
v orchestru mají nejpočetnější zastoupení- 24 – 30 hráčů Viola: „větší housle“, v orchestru 10 hráčů Violoncello: stojí na dlouhém bodci a hráč si jej drží mezi koleny, v orchestru 10 hráčů Kontrabas: největší smyčcový nástroj- skoro 2 metry, v orchestru 4 – 8 hráčů Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 klavír V dnešní podobě ho známe asi 200 let
Předchůdci klavíru – klavichord, cembalo, spinet 2 typy klavíru – křídlo a pianino klavír Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 kytara Pochází ze Španělska V 18. století známa po celé Evropě
Má 6 strun kytara Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "HUDEBNÍ NÁSTROJE NÁSTROJOVÉ SKUPINY"

Podobné prezentace


Reklamy Google