Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hudební partitura Partitura je přehledný záznam vícehlasé ( instrumentální i vokální ) skladby. V partituře jsou všechny nástroje orchestru zapisovány.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hudební partitura Partitura je přehledný záznam vícehlasé ( instrumentální i vokální ) skladby. V partituře jsou všechny nástroje orchestru zapisovány."— Transkript prezentace:

1 Hudební partitura Partitura je přehledný záznam vícehlasé ( instrumentální i vokální ) skladby. V partituře jsou všechny nástroje orchestru zapisovány v ustáleném pořadí. V horní části najdeme vždy dechové nástroje dřevěné. Pod nimi jsou zapisovány dechové nástroje žesťové. Pod plechy najdeme nástroje bicí. Poslední řádky patří nástrojům smyčcovým.

2 Hudební partitura 1. Jaké klíče jsou zapsány v partituře?
houslový, basový a violový klíč 2. Jaké má partitura předznamenání ? tři posuvky - křížky 3. V jakém je taktu? celý takt – trvá čtyři doby - C 4. Která dynamická znaménka zde vidíš? p (slabě), f (silně), fp (silně, avšak s rychlým zeslabením)

3 Hudební partitura 5. Jakou dynamikou začíná hra orchestru?
f – forte ( silně) 6. Kolik notových osnov tvoří jeden takt naší partitury? 11 (Partituru čteme svisle, shora dolů.) 7. Kolik je na stránce partitury zaznamenáno taktů? 7 8. Které nástroje nehrají v šestém taktu uvedené skladby? fagoty, trubky, tympány, violoncella a kontrabasy

4 Hudební nástroje flétna – dechový nástroj dřevěný - a
Zapiš si názvy hudebních nástrojů do sešitů podle pořadí nástrojů v partituře. Ke každému nástroji připiš písmeno, které odpovídá zobrazení hudebního nástroje na obrázku ve zpěvníku na straně 58. flétna – dechový nástroj dřevěný - a hoboj – dechový nástroj dřevěný - b klarinet – dechový nástroj dřevěný - c fagot – dechový nástroj dřevěný - d horna - lesní roh – dechový nástroj žesťový - e trubka – dechový nástroj žesťový - f tympán – bicí nástroj - g

5 Hudební nástroje housle – strunný nástroj smyčcový - h
viola – strunný nástroj smyčcový - i violoncello – strunný nástroj smyčcový - j kontrabas – strunný nástroj smyčcový - ch

6 Znáš odpovědi? 1. Jak se nazývá přehledný záznam vícehlasé skladby?
2. Jak jsou v partituře zapisovány všechny nástroje? 3. Které nástroje najdeme vždy v horní části partitury? 4. Které nástroje jsou zapisovány pod dechovými nástroji žesťovými? 5. Kterým nástrojům patří poslední řádky partitury? 6. Které znáš bicí nástroje?

7 Znáš odpovědi? 1. Jak se nazývá přehledný záznam vícehlasé skladby?
partitura 2. Jak jsou v partituře zapisovány všechny nástroje? v ustáleném pořadí 3. Které nástroje najdeme vždy v horní části partitury? dechové nástroje dřevěné 4. Které nástroje jsou zapisovány pod dechovými nástroji žesťovými? nástroje bicí 5. Kterým nástrojům patří poslední řádky partitury? smyčcovým nástrojům 6. Které znáš bicí nástroje? buben, tympán


Stáhnout ppt "Hudební partitura Partitura je přehledný záznam vícehlasé ( instrumentální i vokální ) skladby. V partituře jsou všechny nástroje orchestru zapisovány."

Podobné prezentace


Reklamy Google