Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1750 - 1820 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1750 - 1820 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 1750 - 1820 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2  Ovlivněn racionalismem a návratem k antice  Ke vzniku přispěla tzv. Mannheimská škola – J. V. Stamic  Vrchol tohoto období je spojen s tvorbou vídeňských klasiků – J. Haydna, W. A. Mozarta, L. von Beethovena  Koncertní provozování hudby Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3  Zdokonalení a vznik nových nástrojů (klarinet, kladívkový klavír)  Orchestr se mění na symfonické těleso s cca 40 hráči  Hudba je srozumitelná, má lehce zapamatovatelnou melodii, přehledný doprovod, pravidelný rytmus Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4  Sonáta – 3 dílná forma pro sólový nástroj nebo nástroj s doprovodem klavíru  Symfonie – pro velké nástrojové obsazení, 4 kontrastní věty  Smyčcový kvartet – obsazení: 2 housle, viola, violoncello  Melodram – spojení hudby a mluveného slova Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5  Pocházel z chudé řemeslnické rodiny  Kapelník u hraběte Morzina v Plzni  Během působení ve Vídni často cestuje do Anglie – 1791 získal čestný doktorát na oxfordské univerzitě  Udržoval přátelství s W. A. Mozartem a L. van Beethoven byl jeho žák Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6  104 symfonií – Hodiny, Londýnská, S úderem kotlů  Symfonie S úderem kotlů Symfonie S úderem kotlů  Opery – Život na Měsíci, Armida  Kvartety – Skřivánčí kvartet  K císařovým narozeninám napsal píseň, která se později stala rakouskou státní hymnou Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7  Pocházel z hudební rodiny  Hudební vzdělání získal především od otce  „Geniální dítě“ – ve 4 letech hrál na několik hudebních nástrojů, v 5 letech skládal první skladby  Od 6 let koncertuje se svou sestrou po celé Evropě Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8  V Salcburku jmenován arcibiskupským koncertním mistrem  Od roku 1781 působí ve Vídni jako svobodný umělec  Za svého života měl největší úspěchy v Praze  Přátelství s českým skladatelem Fr. X. Duškem  Poslední léta prožil v chudobě a osamění Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9  Opery – Don Giovanni, Kouzelná flétna, Figarova svatba  Kouzelná flétna- árie Královny noci Kouzelná flétna- árie Královny noci  Cca 45 symfonií – Jupiter, Pražská  Roku 1787 napsal své nejpopulárnější dílo smyčcové kvarteto Malá noční hudba  Malá noční hudba Malá noční hudba  Zádušní mše Reguiem Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10  Pocházel z hudební rodiny  Hudební vzdělání získal od despotického otce  Studium u Josepha Haydna a Antonia Salieriho  Působil jako dvorní kapelník v Bonnu, koncerty po Evropě  Okolo 30 let začíná hluchnout  Umírá ve Vídni, pohřeb navštíví asi 20 000 lidí Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11  9 symfonií- 5. c moll Osudová, 6. F dur Pastorální, 9. d moll s Ódou na radost v závěru  5. symfonie c moll Osudová 5. symfonie c moll Osudová  Skladby pro klavír- sonáta Měsíční svit, Appassionata  Drobné skladby- Pro Elišku Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "1750 - 1820 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google