Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČÍSLOVKY Druhy číslovek a jejich užití 6. ročník.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČÍSLOVKY Druhy číslovek a jejich užití 6. ročník."— Transkript prezentace:

1 ČÍSLOVKY Druhy číslovek a jejich užití 6. ročník

2 Číslovky = patří mezi ohebné slovní druhy
jsou to slova významu číselného, označují počet, pořadí apod. Rozlišujeme číslovky : určité neurčité Podle významu dělíme druhy : základní řadové druhové násobné

3 Číslovky určité : Číslovky neurčité :
označují přesný, určitý počet nebo pořadí, lze je vyjádřit číslicemi (sto, dvě) Číslovky neurčité : - nevyjadřují přesný, určitý počet a nelze je vyjádřit číslicemi (mnoho)

4 Číslovky základní - označují počet, ptáme se kolik ?
Určité : jeden, deset, …sto, ….tisíc,… Neurčité : několik, mnoho, málo Kolik máš peněz ? Mám na nákup šedesát korun.

5 Číslovky řadové - označují pořadí a místo v číselné řadě, ptáme se kolikátý ? Určité : druhý, pátá, sedmé, stý….. Neurčité : několikátý Kolikátý jsi byl ? Přiběhl jsem jako první.

6 Číslovky druhové - označují množství druhů, ptáme se kolikerý a kolikery ? Určité : dvojí, dvoje, čtverý, čtvery… Neurčité : několikerý, několikery Kolikery boty si vezmeš ? Myslím, že asi dvoje.

7 Číslovky násobné - vyjadřují, kolikrát se nějaká věc vyskytuje, kolikrát se znásobila, ptáme se kolikrát a kolikanásobný ? Určité : dvakrát, stokrát, dvojnásobný Neurčité : několikrát, několikanásobný Kolikrát jsi byla v bazénu ? Dnes už asi desetkrát.

8 Číslovky psané číslicemi :
- jsou-li složité nebo mají- li význam počtářský, statistický nebo data Do nového obchodního domu už přišlo návštěvníků. V další příkladu budeme dělit číslo V letošním roce bylo o více dopravních nehod.

9 Za řadovou číslovkou píšeme tečku
Revoluce v Evropě proběhla ke konci 1. poloviny 19. století. Udělejte si písemně 4. cvičení na 18. straně. Bydlím v 2. patře.

10 Kde se tečka nepíše ? za letopočtem
Ženil jsem se 5. června 1988 v Plzni. za datem napsaným zlomkem Dnes je 4/7 1999 - za označením stránky, odstavce apod., stojí-li číslovka za jménem Najděte cvičení 7 na straně 13 dole.

11 Jak čteme letopočty ? Narodila jsem se roku 1945.
Narodila jsem se roku tisícího devítistého (devatenáctistého) čtyřicátého pátého (pětačtyřicátého). Narodila jsem se roku tisíc devět (devatenáct) set čtyřicet pět (pětačtyřicet)

12 Správný tvar počítaných předmětů :
- rozhoduje poslední část číslovky Přijelo dvaadvacet řidičů. Přijelo dvacet dva řidiči. ( je-li posledním členem číslovka dva, tři, čtyři, je možné také dvacet dva řidičů – jako dvaadvacet )

13 V. Styblík a kol. : Český jazyk pro 6. ročník ZŠ
Použitá literatura : V. Styblík a kol. : Český jazyk pro 6. ročník ZŠ


Stáhnout ppt "ČÍSLOVKY Druhy číslovek a jejich užití 6. ročník."

Podobné prezentace


Reklamy Google