Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1.4 75021293 Tematický celek: Jazyk český Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_02_04.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1.4 75021293 Tematický celek: Jazyk český Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_02_04."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1.4 75021293 Tematický celek: Jazyk český Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_02_04 Číslovky PaedDr. Tamara Kučerová Anotace: učební materiál slouží k procvičování učiva o slovních druzích Metodika: prezentace slouží k předvedení na interaktivní tabuli

2 Číslovky Číslovky označují počet nebo pořadí.

3 Druhy číslovek Základní – Kolik? Určité: jeden, tři, padesát, sto, osm Neurčité: několik, mnoho, málo

4 Řadové – Kolikátý? Určité: první, pátý, tisící, dvacátý Neurčité: několikátý

5 Druhové – Kolikerý? Určité: dvojí, dvoje, troje, patero Neurčité: několikerý, mnohý

6 Násobné – Kolikrát, kolikanásobný? Určité: dvakrát, třikrát, stokrát Neurčité: mnohokrát, několikrát

7 Podtrhni číslovky v textu Do naší třídy chodí dvacet čtyři žáků. Dva žáci mají omluvenku. Do cíle doběhl pátý. Přinesl první vysvědčení. Pětkrát jsem byl v Brně. Nasbíral jsem málo bylinek. Ušetřil jsem dvakrát sto korun. Zvoň jednou. Čtvrtý den přestalo pršet. Mnohokrát děkuji. Mám dvoje nové šaty. Chodíme do pátého ročníku. Mám mnoho kamarádů. V deset hodin zhasni světlo. Byli jsme rozděleni do několika skupin.

8 Řešení. Do naší třídy chodí dvacet čtyři žáků. Dva žáci mají omluvenku. Do cíle doběhl pátý. Přinesl první vysvědčení. Pětkrát jsem byl v Brně. Nasbíral jsem málo bylinek. Ušetřil jsem dvakrát sto korun. Zvoň jednou. Čtvrtý den přestalo pršet. Mnohokrát děkuji. Mám dvoje nové šaty. Chodíme do pátého ročníku. Mám mnoho kamarádů. V deset hodin zhasni světlo. Byli jsme rozděleni do několika skupin.


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1.4 75021293 Tematický celek: Jazyk český Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_02_04."

Podobné prezentace


Reklamy Google