Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_EK.4.23 Bankovní systém Vytvořeno:18. 11. 2013 Ověřeno: 19. 11. 2013 Třída: 4.OV

2 Bankovnictví Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět:Ekonomika Ročník:4. Autor:Ing.Jarmila Muzikářová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:banka, Česká národní banka, úkoly ČNB, nástroje ČNB Anotace: Materiál je určen k výuce tematického celku Bankovnictví v ekonomickém vzdělávání.

3 Bankovní systém ČR Banky a jejich služby jsou součástí finančního trhu. Česká republika má dvouúrovňový bankovní systém: - centrální banka ČNB – nepodnikatelský subjekt, státní instituce - obchodní banky – podnikatelské subjekty

4 Centrální banka - ČNB Nejvyšším orgánem je bankovní rada ČNB v čele s guvernérem. Má sídlo v Praze. Má vlastní tým odborníků, kteří sledují ekonomiku ČR i celosvětový vývoj a jeho možné vlivy na naše hospodářství.

5 Základní úkoly centrální banky řídí vnitřní a vnější měnovou politiku sleduje množství peněz v oběhu (emituje a stahuje peníze) dohlíží nad činností obchodních bank, poskytuje bankám úvěry vede účty státního rozpočtu spravuje měnové rezervy ve zlatě a devizách obchoduje s cennými papíry je vrcholnou institucí bankovního dozoru

6 Nástroje centrální banky Diskontní sazba Repo sazba Lombardní sazba Povinné minimální rezervy (PMR) Pravidla likvidity Operace na volném trhu

7 Opakování 1. Jaký je bankovní systém ČR? 2. Jak se nazývá centrální banka ČR? 3. Kdo řídí centrální banku? 4. Jaké jsou základní úkoly centrální banky? 5. Jaké nástroje používá centrální banka v řízení hospodářství státu?

8 Odpovědi na otázky 1.Bankovní systém ČR je dvouúrovňový. Tvoří ho centrální banka a obchodní banky. 2.Česká národní banka. 3. Bankovní rada v čele s guvernérem ČNB. 4. Řídí měnovou politiku, emituje a stahuje peníze, má dohled nad činností obchodních bank, poskytuje jim úvěry, vede účty státního rozpočtu, spravuje měnové rezervy, obchoduje s cennými papíry. 5. Diskontní sazba, repo sazba, lombardní sazba, PMR, pravidla likvidity, operace na volném trhu.

9 Použité zdroje Švarcová,J. a kol. Ekonomie – stručný přehled, 2012/2013, Zlín, CEED 2011. ISBN 978-80- 87301-16-6. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google