Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_EK.4. 14 Vedení lidí Vytvořeno:28. 03. 2013 Ověřeno: 02. 04. 2013 Třída: 4.OA

2 Manažerské činnosti Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět:Ekonomika Ročník:4. Autor:Ing.Jarmila Muzikářová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:teorie X, teorie Y, seberealizace, demokracie, liberalismus Anotace: Materiál je určen pro výuku manažerských činností v rámci podnikové ekonomiky.

3 Vedení lidí Při vedení lidí se využívá teorie X a Y. Teorie X→ průměrný zaměstnanec nemá své zaměstnání rád, nemá ambice, má snahu se práci vyhnout. Musí být stále kontrolován, pobízen k plnění úkolů→ direktivní, autokratické řízení je nutné.

4 Vedení lidí Teorie Y→zaměstnanec má kladný vztah vztah k práci, seberealizuje se, je aktivní, odpovědný. Podílí se na řízení→demokratický až liberální styl řízení ze strany řídícího zaměstnance.

5 Motivace Důležitá součást vedení lidí. Dostává do souladu potřeby podniku s osobním zájmem zaměstnance. Maslowova teorie zkoumá hierarchii lidských potřeb od základních fyziologických potřeb až po potřebu seberealizace.

6 Základní zásady motivace 1. vyhýbat se rovnostářskému odměňování 2. používat hmotné i morální odměňování 3. včas seznamovat zaměstnance s cíli 4. předcházet chybám upozorněními 5. chválit před kolektivem, kritiku a tresty vyřizovat mimo kolektiv 6. jednat spravedlivě, nestranně, přiměřeně

7 Otázky 1. Je vedení lidí důležitou manažerskou funkcí? 2. Z čeho vychází teorie X? 3. Jak se uplatňuje teorie Y? 4. Má vliv motivace na pracovní výkon? 5. Které znáte základní zásady motivace?

8 Odpovědi na otázky 1. Ano, vedení je velmi důležitou manažerskou funkcí. 2. Teorie X vychází z toho, že někteří lidé jsou líní a snaží se práci vyhnout. 3. Teorie Y umožňuje zaměstnancům podílet se na vedení při plnění úkolů. 4. Dobře motivovaný zaměstnanec má kvalitní výsledky. 5. Odměňovat podle výsledků hmotně i morálně, včasná informovanost, předcházení chybám upozorněním, spravedlnost, nestrannost, přiměřenost.

9 Použité zdroje Švarcová,J. a kol. Ekonomie – stručný přehled, 2012/2013, Zlín, CEED 2011. ISBN 978-80- 87301-16-6. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google