Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Domácí úkol - chemická vzdálenost Jaká je chemická vzdálenost azirenu a aminopropinu? Z jakých molekul - zkuste najít tři příklady, snažte se o co nejmenší.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Domácí úkol - chemická vzdálenost Jaká je chemická vzdálenost azirenu a aminopropinu? Z jakých molekul - zkuste najít tři příklady, snažte se o co nejmenší."— Transkript prezentace:

1 Domácí úkol - chemická vzdálenost Jaká je chemická vzdálenost azirenu a aminopropinu? Z jakých molekul - zkuste najít tři příklady, snažte se o co nejmenší (nenulovou :-) chemickou vzdálenost by bylo možno syntetizovat ethanol?

2 Domácí úkol - chemická vzdálenost - řešení Chemická vzdálenost azirenu a aminopropinu: 8 (v nejlepším případě musí při přeměně azirenu na amionpropin zaniknout 2 vazby a vzniknout 2 vazby). Příklady možné (z hlediska struktury (netvrdím, že by dané reakce probíhaly :-)) syntézy ethanolu: CH 3 -CH 2 -Cl + H 2 O -> CH 3 -CH 2 -OH + HCl (chem. vzdálenost: 8) CH 2 =CH 2 + H 2 O -> CH 3 -CH 2 -OH (chem. vzdálenost: 8) + H 2 -> CH 3 -CH 2 -OH (chem. vzdálenost: 8) Nejmenší (nenulová) chemická vzdálenost mezi vstupním a výstupním molekulový systémem je 8 (vznik a zánik 2 vazeb). Poznámka: Pokud bychom mohli k syntéze použít ionty, pak by byla minimální chemická vzdálenost 4. Například: CH 3 -CH 2 + + -> CH 3 -CH 2 -OH (chem. vzdálenost 4: zánik 1 nevazebného elektronového páru a vznik 1 vazby)

3 Domácí úkol - kanonické indexování Jakou složitost má Morganův algoritmus? Zkuste si pomocí tohoto algoritmu oindexovat molekulu TNT (trinitrotoluenu): Najděte molekulu, pro níž je použití Morganova algoritmu nevhodné.* * Řešení tohoto problému není nutno odevzdávat jako součást řešení domácího úkolu. Každý, kdo najde alespoň 1 novou (kolegy nenalezenou) molekulu a odůvodní, proč je pro Morganův algoritmus nevhodná, dostane 2% bodů písemky.

4 Domácí úkol - kanonické indexování - řešení Jakou složitost má Morganův algoritmus? V každém kroku přepočítáme očíslování každého atomu (je jich N). Přepočítáváme, dokud vzrůstá počet tříd atomů (těch může být nejvýše tolik, kolik je atomů => N) => Algoritmus má složitost O(N 2 ). Oindexování TNT - viz přiložený Excelový soubor (případně viz následující slide :-). Příklady molekul, pro něž je použití Morganova algoritmu nevhodné: Důkaz viz Excelový soubor ( případně viz následující slide :-).


Stáhnout ppt "Domácí úkol - chemická vzdálenost Jaká je chemická vzdálenost azirenu a aminopropinu? Z jakých molekul - zkuste najít tři příklady, snažte se o co nejmenší."

Podobné prezentace


Reklamy Google