Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_EK.4.31 Pojem a druhy kalkulací Vytvořeno:10. 01. 2014 Ověřeno: 13. 01. 2014 Třída: 4.OV

2 Kalkulace Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět:Ekonomická cvičení Ročník: 4. Autor:Ing.Jarmila Muzikářová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:kalkulace, kalkulační jednice, přímé náklady, režijní náklady kalkulační metoda Anotace: Materiál je určen k výuce tematického celku Kalkulace v rámci ekonomického vzdělávání.

3 Pojem a druhy kalkulací Kalkulací je stanovení a zjištění nákladů na jednu kalkulační jednici. Kalkulační jednicí je jednotka, ve které vykazujeme výkon (např. jeden výrobek, jeden běžný metr, jedna tuna, jedna hodina výkonu stroje).

4 Kalkulace z časového hlediska 1. předběžná – stanovuje se před zahájením výroby, nebo poskytováním služeb 2. výsledná – zjišťují se skutečné náklady po vyrobení výrobku, nebo poskytnutí služby

5 Kalkulační členění nákladů 1. Přímé náklady – náklady propočítáme na kalkulační jednici přesně 2. Režijní náklady (nepřímé) – náklady, které jsou společné a musíme je rozpočítat na kalkulační jednici pomocí kalkulačních metod (náklady na správu, odbyt, zásobování a další)

6 Kalkulační vzorec 1.Přímý materiál 2.Přímé mzdy 3.Ostatní přímé náklady 4.Výrobní režie ________________________ Vlastní náklady výroby 5.Zásobovací režie 6.Správní režie ________________________ Vlastní náklady výkonu 7.Odbytové náklady ________________________ Úplné vlastní náklady výkonu 8.Zisk ________________________ Prodejní cena bez DPH

7 Přímý materiál – přesně propočítáme na kalkulační jednici (normy spotřeby,výkonu) Přímé mzdy – přesně propočítáme (mzda časová, úkolová) Ostatní přímé náklady – přesně vykazatelné na kalkulační jednici (spotřeba energie konkrétního stroje, spotřeba pohonných hmot konkrétního dopravního prostředku)

8 Výrobní režie – společné náklady na výrobu, na poskytnutí služby Správní režie – společné náklady na správu podniku Zásobovací režie – společné náklady na zásobování a skladování Odbytové náklady – společné náklady na odbyt výrobků a odbytové sklady

9 Kalkulační metody Kalkulace přímá – dělením Kalkulace dělením pomocí poměrových čísel kalkulace přirážková

10 Opakování 1. K čemu se sestavují kalkulace? 2. Jaké znáte kalkulační členění nákladů? 3. Podle čeho se stanovuje obsah kalkulačního vzorce? 4. Které kalkulační metody znáte?

11 Odpovědi na otázky 1.Kalkulace stanovují výpočet nákladů na kalkulační jednici. 2.Náklady přímé a režijní (nepřímé). 3.Obsah kalkulačního vzorce se stanovuje podle druhu nákladů, které vznikají v určité výrobě, nebo při poskytování služby. 4. Kalkulační metoda přímá-dělením, dělením pomocí poměrových čísel, kalkulace přirážková.

12 Použité zdroje Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google