Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK Rozpočítadla Tento digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurence schopnost Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Novotnou Jaroslavou

2 Rozpočítadla Rozpočítadlo je krátký lidový útvar, jiným slovem – říkadlo, říkanka. Bývá součástí společenských a jazykových her mezi lidmi, nejčastěji u dětí. Často jsou zde používána slova bez významu. Jsou zde při reprodukci zvýrazňovány rytmické fce, tzn. rytmus + rým.,opakování celků. Rýmy – jsou zvukové s hody koncových souhlásek Rozpočítadla jsou vhodná zejména pro malé děti.

3 Rozpočítadla U potoka roste kvítí, říkají mu petrklíč, na koho to slovo padne, ten musí jít z kola pryč.

4 Vrbová píšťalka – Jaroslav Seifert U potoka stará vrba, První probouzí se z jara. Proutek rovný jako svíčka, Nůž – a je z něj píšťalička. Ještě v trávě leží zmrazky, A už kvetou sedmikrásky.

5 Stojí tetka u rendlíku, že se pustí do rendlíku. Do rendlíku švestky dala, mouku na ně vysypala, přikryla je peřinou, čeká tam, až vykynou. /www.foto.dama.cz/fot.php?=638403/

6 Ze soboty na neděli, kosmonauti vyletěli. Obletěli celé nebe, tam to, děti, tam to zebe. Zima ostrá jako bič, a ty musíš z kola pryč! (Jakub Štikař) /www.kosmonauti.cz /www.kosmonauti.cz

7 Ententyky, ententyky, na švihadla, na špalíky, na obratnost kočičí. Spravedlnost tady vládne, na koho to slovo padne, ten vám něco zacvičí! ( Jiří Havel)

8 Rýmy Po lese šla., spadla na ní …………… Každá správná opice, musí bydlit v Paleček je chytrá …………, kamarádům ………. dává. Budem nosit ……………., přijdou velké větry. Tento velký neoběhne ……………….

9 Tak zelená ……………, má jen naše Když boty …………………, potom tu …………………. Vyhodnoťte svoji práci v této vyučovací hodině. Co vám tu chybělo?

10

11

12


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK."

Podobné prezentace


Reklamy Google