Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK Věta jednoduchá Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurence schopnost Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Novotnou Jaroslavou

2 Věta jednoduchá Skládá se z podmětu a přísudku – základních větných členů. Na podmět se ptáme : „ Kdo – co?“ Na přísudek se ptáme : „ Co kdo dělá?“ Věta : skládá se ze slov Může být. ? ! /přací/ Hláska – Slabika – slovo – věta - souvětí

3 Vymýšlej jednoduché věty Letadlo štěká v obchodě. Vlak plave ve vodě. Maminka ohlodává na nádraží. Hraboš přistává na dvoře. Kočka vyjíždí kořeny. Pes hrabe na dvoře. Ryba nakupuje na letišti.

4 Věta jednoduchá Podmět může být vyjádřen jiným slovním druhem, než je podstatné jméno. Např./ Jana běhala. - podstatné jméno Ona běhala. - zájmeno Podmět může být několikanásobný: Např./ Jana, Ola, Pavel a Jirka běhali. Přísudek může být několikanásobný: Jana běhala, skákala a dováděla.

5 A na závěr něco k pobavení: Vyluštěte a napište tiskacími písmeny správná slova. Jednotlivé druhy můžete nakreslit do vašeho sešitu. Odpovězte správně na danou otázku:

6 Co zahradník vypěstoval? Ve slovech chybí : ……………………… BRMBR ČSNK PR ŠPNT RJČT PTŽL KPST


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK."

Podobné prezentace


Reklamy Google