Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."— Transkript prezentace:

1 Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Blankou Boumovou. DRUHY VĚT ? !. Český jazyk

2 Zopakuj si: Věty mohou být: oznamovací tázací rozkazovací přací

3 Větou oznamovací někomu něco oznamujeme. Píšeme za ní tečku. Větou tázací se někoho na něco ptáme. Píšeme za ní otazník. Větou rozkazovací někomu něco rozkazujeme. Píšeme za ní tečku, při důrazném rozkazu vykřičník. Větou přací vyjadřujeme přání. Píšeme za ní nejčastěji tečku.

4 Urči druhy vět. Věta oznamovací Věta rozkazovací Věta tázací Věta přací Můj bratr se jmenuje Petr. Jak se jmenuje tvůj bratr? Kéž bych měl bratra. Naše kočka má čtyři koťata. Je to vaše kočka? Dej pozor na auta! Ať je dnes hezký den. Pojdˇsi se mnou hrát.

5 Řešení Věta oznamovací Věta rozkazovací Věta tázací Věta přací Můj bratr se jmenuje Petr. Jak se jmenuje tvůj bratr? Kéž bych měl bratra. Naše kočka má čtyři koťata. Je to vaše kočka? Dej pozor na auta! Ať je dnes hezký den. Pojdˇsi se mnou hrát.

6 Doplň znaménka za větami. Maminka pere prádlo Pere maminka prádlo Maminko, vyper prádlo Ať už maminka vypere prádlo. ? !.

7 Řešení Maminka pere prádlo Pere maminka prádlo Maminko, vyper prádlo Ať už maminka vypere prádlo. ? !.


Stáhnout ppt "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."

Podobné prezentace


Reklamy Google