Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

XII. Celostátní finanční konference SMO ČR listopad 2009 daňová optimalizace obcí v oblasti DPH Olga Holubová, daňový poradce.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "XII. Celostátní finanční konference SMO ČR listopad 2009 daňová optimalizace obcí v oblasti DPH Olga Holubová, daňový poradce."— Transkript prezentace:

1 XII. Celostátní finanční konference SMO ČR listopad 2009 daňová optimalizace obcí v oblasti DPH Olga Holubová, daňový poradce

2 plnění, která jsou předmětem DPH Plnění zdanitelná Plnění osvobozená - s nárokem na odpočet - bez nároku na odpočet Odpočet je daň na vstupu, tj. daň zaplacená při nákupu zboží a služeb, jež plátce použije pro svá uskutečněná plnění (tj. pro své výstupy).

3 nárok na odpočet § 72/5 zákona o DPH Plátce nemá nárok na odpočet, pokud přijatá plnění použije k činnostem jiným než ekonomickým Příklad: soukromé účely u podnikatele- fyzické osoby, bezúplatná plnění u obce financovaná z rozpočtu obce, výkon veřejné správy, který není předmětem daně, apod.

4 zákona o DPH nárok na odpočet § 72/5 zákona o DPH Jsou-li přijatá zdanitelná plnění použita jak pro bezúplatnou činnost nebo výkon veřejné správy, tak pro ekonomickou činnost, odpočet se krátí o poměrnou část, která se vztahuje k činnostem uvedeným v předchozím snímku. Jde o první stupeň krácení odpočtu. KOEFICIENT DLE § 76 SE POUŽIJE AŽ PO ZKRÁCENÍ ODPOČTU DLE § 72 ODST. 5.

5 nárok na odpočet § 72 (po zkrácení dle § 72/5) Plný nárok: přijaté zdanitelné plnění je použito pro uskutečněné plnění s daní na výstupu nebo mimo tuzemsko (výčet je uveden v § 72/2), např. zdaňovaný nájem staveb dle § 56 odst. 4 zákona o DPH Žádný nárok: přijaté zdanitelné plnění je použito pro uskutečněné osvobozené plnění bez nároku na odpočet (§ 51) Krácený nárok: přijaté plnění je použito k oběma uvedeným druhům činností

6 výkon veřejné správy x ekonomická činnost VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY činnost musí být vykonávána v rámci zvláštního právního režimu platného pro veřejnoprávní subjekty, nikoli za stejných právních podmínek, které platí pro soukromé ekonomické subjekty NEZÁLEŽÍ NA POVAZE ČINNOSTI, ALE NA PRÁVNÍ NORMĚ, DLE KTERÉ JE ČINNOST VYKONÁVÁNA

7 příklad činností, které lze vykonávat oběma způsoby likvidace odpadů na základě smlouvy nebo na základě vyhlášky podle zákona o odpadech (zák. 185/2001 Sb., § 17, 17a) parkovací služby poskytované na základě smlouvy nebo na základě nařízení vydaného obcí podle zákona o provozu na pozemních komunikacích (zák. 13/1997 Sb., § 23)


Stáhnout ppt "XII. Celostátní finanční konference SMO ČR listopad 2009 daňová optimalizace obcí v oblasti DPH Olga Holubová, daňový poradce."

Podobné prezentace


Reklamy Google