Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Michal Marek Lukáš Motl 8.B

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Michal Marek Lukáš Motl 8.B"— Transkript prezentace:

1 Michal Marek Lukáš Motl 8.B
Dutá Zrcadla Michal Marek Lukáš Motl 8.B

2 Úvod Zrcadlo je dostatečně hladký povrch odrážející světlo, čímž vzniká obraz předmětů před zrcadlem. Používá se běžně v domácnosti, dopravních prostředcích, zdravotnictví, optických zařízeních, osvětlovacích tělesech či v měřicích přístrojích atd. Podle tvaru se rozlišuje: * Rovinné zrcadlo * Duté (konkávní) zrcadlo * Vypuklé (konvexní) zrcadlo

3 Popis První zrcadla tvořila obvykle deska z leštěného kovu, nejčastěji ze stříbra. Současná zrcadla jsou tvořena často tenkou vrstvou hliníku nanesenou na zadní stranu skleněné tabule. Protože vrstva je nanesena zezadu, je zrcadlo trvanlivější, za cenu o málo nižší kvality obrazu. Tento typ zrcadla odráží asi 95% dopadajícího světla. Zadní strana je často natřena ochrannou vrstvou proti korozi a poškození kovu.

4 Účinky V rovinném zrcadle mění rovnoběžný (kolimovaný) paprsek světla svůj směr šíření, přičemž stále zůstává rovnoběžný; obrazy vzniklé v rovinném zrcadle jsou zdánlivé obrazy se stejnými rozměry jako původní objekt. Naproti tomu dutá a vypuklá zrcadla mění rovnoběžný paprsek na sbíhavý či rozbíhavý.

5 Použití Zpětná zrcátka se používají v dopravních prostředcích (auta, motocykly atd.) a umožňují řidiči vidět jiná vozidla jedoucí za nimi. Větší zrcadla se v silniční dopravě používají také na nepřehledných či nebezpečných silničních křižovatkách. Existují též sluneční brýle se zpětným pohledem, kde levý konec levého skla a pravý konec pravého skla fungují jako zrcadla.

6 Zajímavosti * Konkávní zrcadla prý byla použita i během bitvy u Salaminy, kdy s jejich pomocí Řekové úspěšně zapalovali perské válečné lodě. * Konkávní zrcadla se používají také v experimentálních slunečních elektrárnách, kde sluneční světlo soustředěné do jednoho malého ohniska z většího množství konkávních zrcadel slouží jakožto zdroj levné tepelné energie pro ohřívání vodní páry, která je pak použita pro pohon parní turbíny.

7 Jednosměrné zrcadlo .Jednosměrné zrcadlo, zvané též polopropustné zrcadlo, odráží asi polovinu světla a druhou polovinu propouští. Je to tabule skla pokrytá vrstvou kovu o tloušťce jen několika atomů, která propouští část světla (na obě strany). Používá se mezi tmavou místností a jasně osvětlenou místností.

8 Zrcadlo jako symbol V mytologii a magii je zrcadlo nositelem nebezpečí (pro toho, kdo do něj nahlíží), ale zároveň nástrojem k ochraně člověka proti mimolidským bytostem a prostředkem k rozšíření jeho moci a poznání (magická zrcadla určená k věštění), praktiky spojené s takovýmto pojetím jsou živé dodnes a záštitu nad nimi (přechodně) ve středověku přijala i církev.

9 Závěr Duté (konkávní) zrcadlo je s odrážejícím povrchem, které se zakřivuje dovnitř. Paprsky rovnoběžné s hlavní osou a blízko ní dopadající na takové zrcadlo se odrážejí tak, že sbíhají na takové zrcadlo se odráží tak, že se sbíhají v ohnisku před zrcadlem. Velikost, poloha a typ vytvořeného obrazu závisí na tom, jak daleko je předmět od zrcadla.

10 Zdroje informací http://referaty-seminarky.cz/optika/


Stáhnout ppt "Michal Marek Lukáš Motl 8.B"

Podobné prezentace


Reklamy Google