Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zrcadla v praxi Zrcadla nemusí být jen rovinná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zrcadla v praxi Zrcadla nemusí být jen rovinná."— Transkript prezentace:

1 Zrcadla v praxi Zrcadla nemusí být jen rovinná.
(Učebnice strana 167 – 169) Zrcadla nemusí být jen rovinná. Pokud jste navštívili v Praze na Petříně zrcadlové bludiště, po průchodu bludištěm s množstvím rovinných zrcadel se dostanete do síně smíchu. Tam vás určitě pobaví obrazy různě deformované, zmenšené či zvětšené části vaší postavy či tváře. Byly vytvořeny zrcadly s nerovnou plochou, tzv. křivými zrcadly.

2 Vyleštěná kovová plocha zrcadla nemusí být vždy rovinná
Vyleštěná kovová plocha zrcadla nemusí být vždy rovinná. Mají-li tvar části kulové plochy, mluvíme o kulových zrcadlech. Podle toho, zda je k zrcadlení použit vnitřní nebo vnější povrch kulové plochy, rozdělujeme zrcadla na dutá a vypuklá. duté zrcadlo vypuklé zrcadlo Vypuklé kulové zrcadlo odráží světelné paprsky od části vnějšího povrchu kulové plochy, duté kulové zrcadlo odráží světelné paprsky od vnitřního povrchu kulové plochy. Pro jednoduchost budeme znázorňovat pouze řez kulovým zrcadlem. Pro odraz paprsků na kulovém zrcadle platí také zákon odrazu. Kolmicí dopadu je pro každý bod na zrcadle spojnice tohoto bodu se středem kulové plochy, jejíž částí je zrcadlo.

3 Duté zrcadlo Střed kulové plochy S nazýváme střed křivosti zrcadla. Přímka o, která spojuje střed křivosti se zrcadlem, se nazývá optická osa zrcadla. Bod, kde protíná optická osa zrcadlo, nazýváme vrchol zrcadla V. Na kulová zrcadla necháme dopadat rovnoběžný svazek paprsků. Takovým svazkem je sluneční záření. Pro odraz paprsků na kulovém zrcadle platí zákon odrazu. Paprsek dopadající pod nulovým úhlem se odráží zpět. V Paprsky rovnoběžné s optickou osou dopadající na duté zrcadlo se odrážejí do jednoho místa. Tento bod se nazývá ohnisko dutého zrcadla a označuje se písmenem F (z latinského slova focus – ohnisko). o S F f Vzdálenost ohniska F od vrcholu zrcadla V se nazývá ohnisková vzdálenost dutého zrcadla a značí se f.

4 Umístíme-li do ohniska dutého zrcadla světelný zdroj, ze zrcadla vychází téměř rovnoběžný svazek paprsků. Využití dutých zrcadel: soustředění energie do jednoho místa antény využití solární energie paprsky vycházející z ohniska zrcátka u zubních a krčních lékařů reflektory V o S F f V reflektorech automobilů a motocyklů, ve světlometech, v kapesních svítilnách a v promítacích přístrojích se používají zpravidla zrcadla parabolická (mají parabolický tvar). V o F Když se v parabolických zrcadlech umístí žárovka do ohniska, světlo se odráží v rovnoběžných svazcích. f

5 V o S F f Před duté zrcadlo umístíme do větší vzdálenosti svíčku.
Paprsek rovnoběžný s optickou osou se odráží do ohniska, paprsek procházející ohniskem se odráží rovnoběžně s optickou osou. Tam, kde se protnou, vznikne na stínítku obraz. V Obraz, který můžeme zachytit na stínítku, je skutečný. o S F V tomto případě vznikl obraz skutečný, zmenšený a převrácený. Svíčku posouváme blíže k zrcadlu. f Čím blíže je svíčka k zrcadlu, tím věší je její obraz. Umístíme-li svíčku do ohniska, nevznikne žádný obraz. Umístíme-li svíčku do vzdálenosti menší než je ohnisková vzdálenost zrcadla, obraz se na stínítku nezobrazí, můžeme ho vidět jen v zrcadle. Paprsky se neprotnou. Protnou se, prodloužíme-li je jakoby za zrcadlo, Obraz nemůžeme zobrazit na stínítku, je zdánlivý, zvětšený a přímý. Vlastnosti obrazu, který vzniká v dutém zrcadle, závisí na vzdálenosti předmětu od zrcadla.

6 Vypuklé zrcadlo Střed kulové plochy S nazýváme střed křivosti zrcadla. Přímka o, která spojuje střed křivosti se zrcadlem, se nazývá optická osa zrcadla. Bod, kde protíná optická osa zrcadlo, nazýváme vrchol zrcadla V. Pro odraz rovnoběžných paprsků na vypuklém zrcadle platí zákon odrazu. Paprsek dopadající pod nulovým úhlem se odráží zpět. Paprsky rovnoběžné s optickou osou dopadající na vypuklé zrcadlo se odrážejí jakoby vycházely z jednoho bodu za zrcadlem. F V o S Tento bod se nazývá ohnisko vypuklého zrcadla a označuje se písmenem F . f Vzdálenost ohniska F od vrcholu zrcadla V se nazývá ohnisková vzdálenost vypuklého zrcadla a značí se f.

7 o V F S f Před vypuklé zrcadlo umístíme do větší vzdálenosti svíčku.
Paprsek rovnoběžný s optickou osou se odráží do ohniska, paprsek procházející ohniskem se odráží rovnoběžně s optickou osou. o V F S f Paprsky se neprotnou. Protnou se, prodloužíme-li je jakoby za zrcadlo, Obraz nemůžeme zobrazit na stínítku, je zdánlivý, zmenšený a přímý. Svíčku posouváme blíže k zrcadlu. Čím blíže je svíčka k zrcadlu, tím věší je její obraz, ale vždy je zdánlivý a menší než předmět. Obraz, který vzniká ve vypuklém zrcadle, je nezávisle na vzdálenosti předmětu od zrcadla zdánlivý, přímý a zmenšený .

8 Vypuklá zrcadla se používají jako zpětná zrcátka v dopravních prostředcích (auta, motocykly atd.) a umožňují řidiči vidět jiná vozidla jedoucí za nimi. Větší zrcadla se v silniční dopravě používají také na nepřehledných či nebezpečných silničních křižovatkách nebo v zatáčkách.. Jsou vhodná proto, že zobrazují dopravní situaci v širším záběru, než by ji zobrazilo rovinné zrcadlo.

9 Zrcadla a zrcátka se běžně používají i v mnoha optických přístrojích či ve velkých optických systémech - například : hvězdářské dalekohledy (reflektor), fotoaparáty resp. zrcadlovky, dělostřelecké dalekohledy či ponorkové periskopy. Zrcadla jsou někdy používána jako část bezpečnostních systémů tak, že jedna kamera může sledovat současně více než jeden směr pohledu.

10 Zrcadla mohou sloužit i jako zdroj zábavy.
Jsou vhodná nejen pro posílání slunečních prasátek, ale používají se i v zrcadlových bludištích a zábavních parcích pro pobavení návštěvníků. Ti se zde baví například pohledem na svůj naprosto znetvořený obraz ve speciálním zkreslujícím zrcadle, či bloudí chodbami s mnoha velkými nástěnnými zrcadly (Petřínské zrcadlové bludiště). Zrcadlo může sloužit i jako divadelní a filmová rekvizita. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 170 – 171.


Stáhnout ppt "Zrcadla v praxi Zrcadla nemusí být jen rovinná."

Podobné prezentace


Reklamy Google