Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Chobotnatci.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Chobotnatci."— Transkript prezentace:

1 Chobotnatci

2  Jsou řádem velkých býložravých savců, pro které je charakteristický pohyblivý chobot a řezáky, které jsou prodloužené v kly. Zlatým věkem chobotnatců byly třetihory, recentní (žijící) jsou pouze tři druhy: slon africký, slon pralesní a slon indický.

3 Charakteristika řádu Ač to není na první pohled patrné, sloni patří mezi kopytníky. Jsou digitigrádní(styl chůze), našlapují na prsty, kvůli jejich hmotnosti je však pata podložená polštářem z tukového vaziva, takže vypadají, jako by našlapovali celou plochou chodidla.

4 Chobot Chobot je charakteristickým znakem řádu, i když i jiná, nepříbuzná zvířata mají chobot (jako třeba tapíři). Žádní jiní savci ale nemají chobot tak dobře vyvinutý. Chobot se vyvinul z horního pysku a z nosu, nozdry jsou umístěné na konci chobotu.

5

6 Vývoj chobotnatců Na konci křídy se od předků dnešních hmyzožravců oddělila skupina prakopytníků, společní předkové prašelem i všech dnešních kopytníků. Kromě předků sudokopytníku a lichokopytníků se později oddělila větev chobotnatců.

7 Konec


Stáhnout ppt "Chobotnatci."

Podobné prezentace


Reklamy Google