Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Primáti Kristýna Semecká 8.B 7.12.2014.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Primáti Kristýna Semecká 8.B 7.12.2014."— Transkript prezentace:

1 Primáti Kristýna Semecká 8.B

2 Znaky Jsou pro ně charakteristické chápavé končetiny, obvykle pětiprsté, s palcem, který se může postavit protistojné polohy vůči ostatním prstům. Drápky jsou zpravidla nahrazeny plochými nehty.

3 Znaky Díky úpravě kloubů od ramene až po zápěstí a dobře vyvinutým klíčním kostem se může celá končetina volně pohybovat a ohýbat v různých směrech, což u většiny ostatních savců není samozřejmostí.

4 Znaky Dalším významným znakem primátů je vysoce rozvinutý mozek. Čichové laloky koncového mozku se velmi zmenšily, což souvisí se zkrácením obličejové části lebky a relativně špatným čichem. Většina primátů vidí barevně. Sluch není nejlepší, zato hmat je díky hmatovým polštářkům na prstech velmi dobrý. Primáti rodí obvykle jediné mládě, s čímž souvisí i dlouhá doba mateřské péče, pozdější dospívání a dlouhověkost

5 Mládě orangutana

6 Zástupci Lemur Kata Komba Ušatá poloopice Kočkodan Zelený
Makak Magot opice

7 Lemur Kata Lemur kata se snadno pozná na první pohled podle dlouhého huňatého ocasu s černými a bílými kruhy. Patří k takzvaným pravým lemurům, kteří se vyskytují pouze na Madagaskaru. Lemur kata a člověk měli pravděpodobně společného předka, žijícího před 50 miliony let. Od té doby se lemur kata spolu s dalšími lemury vyvíjel na Madagaskaru zcela odděleně a zachoval si řadu původních znaků.

8 Lemur Kata

9 Komba Ušatá Žijí v samičích skupinách v suchých lesnatých krajinách a v savanách. Mají velké oči ,uši a dlouhý ocas . Velké oči jim slouží k dobrému nočnímu vidění a velké, na čtyřikrát ohýbatelné ušní boltce ji zase zaručují výborný sluch což je nepostradatelný předpoklad pro noční lov hmyzu. Mají silné zadní končetiny, které jim umožňují velice rychlý skákavý běh, a dlouhý ocas jim pomáhá v kormidlování. Nejpodstatnější složku potravy tvoří hmyz.

10 Komba Ušatá

11 Makak Magot V potravě dává makak magot přednost rostlinné stravě. Nejraději má plody, nepohrdne však ani listím. Hlava je v poměru k ostatní části těla celkem výrazná. Průměrný věk jeho dožití je let. Výjimeční však nejsou ani jedinci, kteří se dožijí 29 let.

12 Makak Magot

13 Totožnost: Primáti s Člověkem

14 Zdroje


Stáhnout ppt "Primáti Kristýna Semecká 8.B 7.12.2014."

Podobné prezentace


Reklamy Google