Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vypracovala Martina Šanderová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vypracovala Martina Šanderová"— Transkript prezentace:

1 Vypracovala Martina Šanderová 18.10.2007
Savci Vypracovala Martina Šanderová

2 Živorodí a Vejcorodí

3 Vejcorodí Samice rodí mláďata ve vejcích. Mláďata po narození olizují mat. mléko z mléčných bradavek samice. Vyskytují se jen na Nové Guineji a V Austrálii. Do vejcorodých patří Ptakopysk podivný a Ježura Australská.

4 Živorodí Rodí živá mláďata Vačnatí Placentálové

5 Vačnatí Vačnatí rodí špatně vyvinutá mláďata, protože nemají dobře vyvinutou placentu. Mláďata se dál vyvíjí ve vaku samice. Mezi Vačnatce patří Klokan, Koala a Vačice Opossum

6 Placentálové 1)Hmyzožravci 2)Letouni 3)Chudozubí 4)Hlodavci 5)Zajíci
6)Šelmy 7)Ploutvonožci 8)Kytovci 9)Chobotnatci 10)Lichokopytníci 11)Sudokopytníci 12)Primáti

7 Kytovci Delfín obecný: Živí se rybami. Plavou v hejnech.
Kytovci jsou největší živočichové na Zemi. Přizpůsobili se k životu v moři. Plavou pomocí vodorovné ocasní ploutve. Dorozumívají se zvuky. Samice rodí jedno mládě, které po porodu vynese k hladině, aby se mohlo poprvě nadechnout. Velryba grónská: Plave pomalu a nepotápí se hluboko. Živí se planktonem. Delfín obecný: Živí se rybami. Plavou v hejnech. Vorvaň tuponosý: Dorůstá délky 20 až 25 m. Pod vodou vydrží až 80 min.

8 Předchůdce slonů Chobotnatci Jedinými zástupci Chobotnatců jsou sloni. Kly vznikly přeměnou dvou horních řezáků. Žijí ve stádech o počtu 20 až 100 jedinců. Jsou to býložravci. Samice rodí většinou 1 mládě. Březí u slona je 22 měsíců. O mládě se slonice stará dlouho. Mládě je kojeno šest let po narození. Slon Africký: Žije ve velké části Afriky. Dorůstá výšky 3,5 m. Slon Indický: žije v jižní Asii, na Borneu, Cejlonu a Sumatře. Dorůstá výšky 3 m. Je využíván k pracem na plantáži.

9 Kočkovití Jsou velice rychlý běžci. Drápy na nohou mají zatažitelné. Mají dobře vyvinutý zrak, sluch, čich i hmat. Mají pružné mrštné tělo. 1)Rys ostrovid ) Gepard královský 2) Kočka divoká 7) Puma Americká 3) Lev ) Lasice kolčava 4) Tygr ) Lasice hranostaj 5) Levhart skvrnitý 10) Kuna skalní Lvi žijí ve smečkách, kořist loví lvice. Tygr je největší kočkovitá šelma. Gepard žije v Africké stepi. Dokáže krátce běžet 100 km/h.

10 Ploutvonožci Přizpůsobili se životu ve vodě. Jsou to masožravci. Živí se rybami. Vyskutují se v arktickém nebo mírném pásu. Lachtan: Samice rodí jedno mládě, které umí plavat dva týdny po porodu. Mrož: Dva horní zuby se změnili v kly. Mláďata plavou hned po narození. Tuleň: Živí se rybami i ploutvonožci. Zadní nohy slouží pouze pro plavání.

11 Letouni Umí se aktivně pohybovat ve vzduchu. Přední končetiny jsou přeměněny v křídla. Mezi prsty a tělem je létací blána. Orientují se pomocí Echokolace. Netopíři: Mládě se narodí holé a slepé. Živí se hmyzem. Kaloni: Jsou býložraví. Živí se ovocem. Vrápenci: Orientují se pomocí blanitých výrůstků na čenichu.

12 Chudozubí Žijí pouze ve Střední a Jížní Americe. Mají velmi dobrý čich, který používají k hledání potravy. Lenochod: Žije v tropech. Celý život je zavěšen hlavou dolů. Mají pomalé životní projevy. Trus vylučují 1 za 8-10 dní, spí 15 hod. Mravenečník: Živí se mravenci a termity, které vyhrabávají ostrými drápy. Pásovec: Při nebezpečí se zahrabají do země nebo se stočí do koule.V ústech mají až 100 drobných zubů.

13 Hmyzožravci Živí se hmyzem. Mezi ně patří krtek Krtek: Žije v podzemí. Má dokonale vyvinutý čich a hmat. Ale oči má zakrnělé.


Stáhnout ppt "Vypracovala Martina Šanderová"

Podobné prezentace


Reklamy Google