Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_256 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_256 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_256 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika Ročník 4.4. Datum vytvoření17. 1. 2014 Anotace Výklad nové látky -seznámení s úpravami grafu -prezentace Metodický pokynprezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

2 ÚPRAVY GRAFU

3 Vytvořený graf nemusí být vždy na počátku vhodný, Proto je dobré vědět, jaké provést úpravy pro jeho vylepšení, Na následujících listech si ukážeme, jak toho lze dosáhnout.

4 VLOŽENÍ NÁZVU GRAFU Nejdříve klikneme do grafu, v hlavní nabídce vybereme volbu „Rozložení“, rozklikneme „Názvy grafu“ a zvolíme jednu z uvedených variant.

5 ÚPRAVA SVISLÉ OSY Najedeme kurzorem myši na hodnoty svislé osy a klikneme pravým tlačítkem, Z nabídky vybereme volbu „Formát osy“, Následně můžeme u přepínačů Minimum, Maximum a Hlavní jednotka nastavit překliknutím na volbu „Pevné“ vlastní hodnoty

6 PŘIDÁNÍ DALŠÍ ŘADY V případě přidání další řady do grafu najedeme myší nad oblast grafu a klikneme pravým tlačítkem myši, Z nabídky vybereme volbu „Vybrat data…“, Po otevření okna klikneme v jeho levé části na tlačítko „Přidat“, Do políček „Název řady“ a „Hodnoty řad“ vložíme tažením myši nad danou oblastí dané oblasti buněk.

7 ZMĚNA OSY V případě, že některá část grafu je svými hodnotami zcela mimo rozsah zbylé části, můžeme pro tuto část změnit to, vůči jaké ose (levé nebo pravé) bude graf odečítán.

8 ZMĚNA OSY Pro změnu osy najedeme myší na část grafu, kterou chceme přepnou na vedlejší osu, Klikneme pravým tlačítkem a vybereme volbu „Formát datové řady…“, Na kartě „Možnosti řady“ překlikneme na volbu „Vedlejší osa“.

9 ZMĚNA UMÍSTĚNÍ LEGENDY Podobně můžeme změnit umístění legendy, Tu můžeme umístit vůči grafu na jedno ze čtyř míst podle následujícího obrázku.

10 VÝSLEDNÝ GRAF Po úpravách, které jsme si v předešlých listech ukázali, může vzniknout graf, jehož čitelnost bude rozhodně lepší, než po úvodním vytvoření.


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_256 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika."

Podobné prezentace


Reklamy Google