Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika Ročník 4.4. Datum vytvoření25. 1. 2014 Anotace Výklad nové látky -seznámení s příkazy jazyka HTML -prezentace Metodický pokynprezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

2 PŘÍKAZY JAZYKA HTML – 1. ČÁST

3 PŘÍKAZY JAZYKA HTML Pomocí příkazů (značek) formátujeme text podobně, jako v programu Word, Příkazy jazyka HTML dělíme na párové a nepárové, Párové příkazy se skládají z počáteční a koncové značky, Rozdíl mezi nimi je pouze v lomítku u koncové značky, Př.: - počáteční značka, - koncová značka, Nepárových značek je ve srovnání s těmi párovými nesrovnatelně méně, Patří mezi ně především značky: - značka pro vložení obrázku, - značka pro odřádkování, náhrada za klávesu ENTER.

4 STRUKTURA DOKUMENTU Každá webová stránka obsahuje hlavičku a tělo, Na začátku a na konci stránky je příkaz, hlavička webové stránky, jsou zde obsaženy důležité informace pro prohlížeč, tělo webové stránky, vše, co se nachází mezi příkazy a se zobrazí v internetovém prohlížeči,

5 TEXTOVÉ PŘÍKAZY Každá webová stránka obsahuje text, který musí být formátován, Pro zvýraznění používáme značku, Pro názornost je uveden následující příklad: V tomto případě jsou žárovky spojeny za sebou neboli sériově. Podle uvedeného příkladu budou výrazy „za sebou“ a „sériově“, zvýrazněny tučně, Podobně můžeme použít příkaz pro zvýraznění kurzívou, Pomocí příkazů nebo vytvoříme dolní resp. horní index, Pokud navštívíte stránky určené pro výuku jazyka HTML (např. www.jakpsatweb.cz), zjistíte, že příkazů např. pro práci s textem je více, v současnosti se již ale nepoužívají.

6 TEXTOVÉ PŘÍKAZY O něco více komplexnějším příkazem je značka, S jeho pomocí můžeme upravit barvu textu, nastavit velikost a typ fontu, Příkaz pracuje na rozdíl od předchozích příkazů s několika atributy (vlastnostmi) příkazu,, Hodnotou u atributu color je anglický název barvy, např. red, blue,…, Hodnoty jsou vždy ohraničeny uvozovkami, Hodnotou u atributu size je číslo 1-7 nebo číslo od -1 do 6 zvětšující nebo zmenšující základní velikost textu, Hodnotou atributu face jsou názvy jednotlivých fontů, ty se dají zjistit např. pomocí programu Word.

7 PŘÍKAZY PRO PRÁCI S BLOKY TEXTU Mezi základní příkazy pro práci s bloky patří příkaz, S jeho pomocí vytvoříme odstavec, jednotlivé odstavce jsou mezi sebou pro větší přehled odděleny větší mezerou, než mají mezi sebou jednotlivé řádky odstavce, Pokud budeme potřebovat odřádkovat (v textovém editoru klávesa ENTER), použijeme nepárový příkaz, Příkazem je vyznačován blok, pro nějž nastavujeme určité vlastnosti, tento příkaz je vhodný pro práci s kaskádovýmí styly, Značky až slouží pro označení nadpisů, - největší nadpis, - nejmenší nadpis.

8 SEZNAMY - nečíslované seznamy, - číslované seznamy, - jedna položka seznamu, Př.: j ablka hrušky třešně

9 SEZNAMY Stejně jako v programu Word můžeme nastavit různé symboly pro odrážky, nebo u číslovaného seznamu různé číslování, tak i v jazyce HTML můžeme nastavit tyto vlastnosti, Nečíslovaný seznam: hodnota = disc, circle nebo square, hodnota =1 – normální číslování, A – velká písmena, a – malá písmena, I – římské číslice, i – malé římské číslice.

10 ZÁVĚR Jednotlivé příkazy mohou být umístěny jak pod sebou, tak v jedné řádce, Internetové prohlížeče neinterpretují klávesu ENTER, Mezi výrobou webových stránek před dvaceti lety a v současnosti je veliký rozdíl, Dříve stačila základní znalost výše zmíněných značek a stránka byla hotová, V současnosti, pokud mají stránky splňovat nejnovější trendy, musí toho jejich tvůrce znát mnohem víc, Pro usnadnění vytváření stránek ale také existují systémy, s jejichž pomocí se dají jednodušší stránky poskládat, Za pomoci serveru „www.webnode.cz“ to můžete vyzkoušet i vy.


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika."

Podobné prezentace


Reklamy Google