Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KUPÁŽ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KUPÁŽ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,"— Transkript prezentace:

1 KUPÁŽ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879. červen 2013 VY_32_INOVACE_TOS_080307

2 Odborné míšení různých vín se nazývá kupáž (cuvée) či asembláž (assemblage). Mnohá tichá vína pocházejí právě z takových kombinací, například francouzské červené víno Châteauneuf du Pape, sestávající z 13 původních vín. obr. 1

3 Kupáž představuje základ pozdější kvality šumivých vín. Sceluje se až 30 rozličných mladých vín z bílých a modrých hroznů. Modré hrozny zbavené slupky dávají po vylisování bílé víno. obr. 2

4 V případě růžových a červených šumivých vín používá sklepmistr bud‘ přímo modré hrozny se slupkou, nebo sáhne po druhé variantě, kdy přidá do kupáže slupky z modrých odrůd, kde jsou obsaženy barevné pigmenty, které předají barvivo kupáži. obr. 3

5 Většina růžového šampaňského se ale vyrábí přidáním malého množství červeného vína, protože metoda získávání barvy z tmavých hroznů v průběhu lisování je příliš nepřesná.

6 Příprava kupáže, která je základem přípravy šampaňského a sektu, je velkým uměním. Vytváření směsi je úkolem pro skutečné odborníky. Požadovaná kvalita může být dosažena pouze tehdy, když má šumivé víno konstantní chuť a tím také svůj nezaměnitelný charakter. obr. 4

7 Odborníci připravují kupáž v obřích nádobách (slovo kupáž původně znamenalo káď nebo bečka) s objemem více než 100 000 litrů. Dříve se nádoby vyráběly ze speciálně upraveného dřeva, dnes se používají především tanky z ušlechtilé ocele.

8 PEHLE, Tobias a Ulrike EHRLACHER. Šumivá vína: šampaňské. 1. vyd. Čestlice: Rebo, 2008, 295 s. Lexikon. ISBN 978-80-255-0048-4. Použitá literatura

9 obr. 1:Fin f&eacute [online]. 2011 [cit. 2013-06-15]. Dostupné z: http://b.vimeocdn.com/ts/421/679/421679177_640.jpghttp://b.vimeocdn.com/ts/421/679/421679177_640.jpg obr. 2:Eats, Drinks and Sleeps [online]. 2011 [cit. 2013-06-15]. Dostupné z:http://eatsdrinksandsleeps.com/page/4/http://eatsdrinksandsleeps.com/page/4/ obr. 3:Serious Eats: Drinks [online]. 2012 [cit. 2013-06-15]. Dostupné z: http://www.wine-searcher.com/wine-166816-0000-g-h-mumm-grand-cru-champagne- francehttp://www.wine-searcher.com/wine-166816-0000-g-h-mumm-grand-cru-champagne- france obr. 4:Louis Roederer - LE BLOG [online]. 2010 [cit. 2013-06-15]. Dostupné z: http://blog.champagne-roederer.com/fr/articles/vendange-2010-le-mot-de-la-fin/http://blog.champagne-roederer.com/fr/articles/vendange-2010-le-mot-de-la-fin/ Citace zdrojů


Stáhnout ppt "KUPÁŽ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,"

Podobné prezentace


Reklamy Google