Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Orbis pictus 21. století

2 OB21-OP-EL-ELKM-JANC-M-2-006
Principy a soustavy měřících přístrojů OB21-OP-EL-ELKM-JANC-M-2-006

3 Druhy měřících soustav
Měřící ústrojí je hlavní částí měřícího přístroje. Měřená veličina se v něm mění v kroutící moment anebo v sílu, která způsobuje pohyb. Vlastnosti měřících přístrojů jsou podmíněny použitou soustavou měřícího ústrojí.

4 Principy a soustavy měřících přístrojů
Druhy měřícich soustav: Soustava s otočným magnetem, Soustava magnetoelektrická, Soustava magnetoelektrická poměrová, Soustava elektrodynamická a ferodynamická, Soustava indukční.

5 Soustava s otočným magnetem
Je soustava jednoduchá, méně přesná. Prochází-li nepohyblivou cívkou elektrický proud, vytváří se v ní magnetické pole. To vychýlí trvalý magnet s ručkou a ta ukáže na stupnici velikost měřené veličiny.

6 Soustava magnetoelektrická
Skládá se z nepohyblivého podkovovitého permanentního magnetu s nástavci mezi nimiž je v homogenním magnetickém poli uložena cívka s ručkou. Prochází-li cívkou stejnosměrný proud, budí v ní magnetické pole. Toto pole pak otáčí cívkou s ručkou.

7 Soustava magnetoelektrická
Magnetoelektrické měřící přístroje se používají hlavně jako voltmetry, ampérmetry a přímo ukazující ohmetry. Výhody: značná citlivost, malá spotřeba, přesnost a rovnoměrná stupnice Nevýhoda: střídavé proudy nebo napětí nemůžeme měřit bez doplnění usměrňovači

8 Soustava magnetoelektrická poměrová
Ve vzduchové mezeře jsou uloženy na oválném jádře dvě cívky, které spolu svírají úhel větší jak 90. Prochází-li cívkami proud dojde k vychýlení cívek a tím i ručky přístroje. Stupnice přístroje je nerovnoměrná.

9 Soustava magnetoelektrická poměrová
Požívá se ke konstrukci ohmetrů pro měření elektrického odporu. Předností soustavy je nezávislost výchylky, a tedy i přesnost měření na kolísání napětí napájecího zdroje.

10 Soustava elektrodynamická a ferodynamická
Soustava se používá pro měření výkonu stejnosměrného i střídavého proudu (wattmetr). Nevýhodou je poměrně malá citlivost a značná spotřeba.

11 Soustava elektrodynamická a ferodynamická

12 Děkuji za pozornost Ing. Ladislav Jančařík

13 Literatura E. Vitejček a V. Hos: Elektrické měření, SNTL Praha 1979
V. Fajt a kol.: Elektrická měření, SNTL Praha 1987 L. Bejček a kol.: Měření v elektrotechnice, FEKT VUT Brno 2003


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google