Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hvězdy Adam Aylsworth. -Obrovské, žhavé koule hořícího plynu o teplotě od miliónů po miliardy stupňů. -V naší Galaxii je přes jednu miliardu hvězd, ale.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hvězdy Adam Aylsworth. -Obrovské, žhavé koule hořícího plynu o teplotě od miliónů po miliardy stupňů. -V naší Galaxii je přes jednu miliardu hvězd, ale."— Transkript prezentace:

1 Hvězdy Adam Aylsworth

2 -Obrovské, žhavé koule hořícího plynu o teplotě od miliónů po miliardy stupňů. -V naší Galaxii je přes jednu miliardu hvězd, ale my můžeme na obloze zahlédnout jen tři tisíce. -Velikost, společně s barvou, určuje jasnost hvězd.

3 Hvězda se rodí z obrovských mračen mlhovin. Působením gravitace se části mlhovin shlukují do útvarů, zvaných globuly, ty se zmenšují a otáčejí, až se rozpadnou na miniglobuly. Ty se mohou stát zárodky hvězd. Mohou se tak zrodit trpaslíci, obři, ale i nadobři. Na jejich velikosti se odráží délka jejich života. Hvězdám se mohou dávat druhá jména, podle barvy a podle té se dá zjistit, v jakém stádiu vývoje s e hvězda nachází. Tyto barvy se mohou v průběhu života hvězdy měnit (viz. bílý trpaslík červený trpaslík). Zánik hvězdy je různý, záleží na tom o jaký druh hvězdy se jedná.

4 Pulsar - nejmenší druh hvězdy Trpaslík - trpasličí hvězda, hvězda o hmotnosti stejné, nebo menší, než Slunce Bílý trpaslík - je to malý druh Hvězdy, některé jsou menší, než naše Země Černý trpaslík - vznikne ochlazením bílého trpaslíka Žlutý trpaslík - jsou to hvězdy střední velikosti, mají zhruba stejnou velikost, jako slunce Červený trpaslík - v této fázi vývoje se hvězdy výrazně zvětší a zchladnou Hnědý trpaslík - nedostatečně hmotná hvězda. Obr – hvězdy s průměrem 100 - 1000 krát větším průměrem ne Slunce

5 Dvojhvězda - Je to soustava dvou hvězd obíhajících kolem společného těžiště. Trojhvězda - Soustava tří hvězd obíhajících kolem společného těžiště. Hvězdokupa - Soubor většího počtu hvězd, které pravděpodobně vznikly ve stejné době a jsou k sobě vázány gravitačním působením. Hvězdný proud - Skupina většího počtu hvězd, které se pohybují přibližně stejným směrem (většinou ke středu galaxie, nebo od něho. Násobná hvězda - Též vícenásobná hvězda. Soustava dvou, nebo více hvězd obíhajících kolem společného těžiště.


Stáhnout ppt "Hvězdy Adam Aylsworth. -Obrovské, žhavé koule hořícího plynu o teplotě od miliónů po miliardy stupňů. -V naší Galaxii je přes jednu miliardu hvězd, ale."

Podobné prezentace


Reklamy Google