Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hvězdy Michal RODINA. Barva hvězdy Hvězdy mohou mít různé barvy, nejčastěji v závislosti na povrchové teplotě. Stejně jako při zahřívání kovů se barva.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hvězdy Michal RODINA. Barva hvězdy Hvězdy mohou mít různé barvy, nejčastěji v závislosti na povrchové teplotě. Stejně jako při zahřívání kovů se barva."— Transkript prezentace:

1 Hvězdy Michal RODINA

2 Barva hvězdy Hvězdy mohou mít různé barvy, nejčastěji v závislosti na povrchové teplotě. Stejně jako při zahřívání kovů se barva hvězdy mění (oranžová, žlutá, bílá, namodralá). Teploty hvězd se pohybují někde mezi 3500°C (červená barva) – 25000°C (modrá barva). Hvězdy mohou mít různé barvy, nejčastěji v závislosti na povrchové teplotě. Stejně jako při zahřívání kovů se barva hvězdy mění (oranžová, žlutá, bílá, namodralá). Teploty hvězd se pohybují někde mezi 3500°C (červená barva) – 25000°C (modrá barva).

3 Rozměry hvězd Při zrodu má většina hvězd přibližně velikost Slunce. Největší modré hvězdy jsou asi 20x větší než Slunce. Tyto hvězdy jsou tzv. hvězdy hlavní posloupnosti. Mezi nimi existuje přímá úměrnost mezi velikostí, teplotou a barvou (čím větší, tím žhavější a modřejší). Při zrodu má většina hvězd přibližně velikost Slunce. Největší modré hvězdy jsou asi 20x větší než Slunce. Tyto hvězdy jsou tzv. hvězdy hlavní posloupnosti. Mezi nimi existuje přímá úměrnost mezi velikostí, teplotou a barvou (čím větší, tím žhavější a modřejší).

4 „ Život a smrt “ hvězd Výbuch SUPERNOVY

5 Věk hvězd Každá hvězda během svého života postupně spotřebovává své jaderné palivo a tím nenávratně směřuje ke své smrti. Délka života hvězd se značně liší. Zatímco Slunce může na obloze svítit ještě 5 miliard let velmi jasné a hmotné hvězdy jsou u konce svých zásob během 100 milionů let. Na druhou stranu bílí trpaslíci vydávají své nepříliš jasné světlo po dobu dlouhou až 100 miliard let. Každá hvězda během svého života postupně spotřebovává své jaderné palivo a tím nenávratně směřuje ke své smrti. Délka života hvězd se značně liší. Zatímco Slunce může na obloze svítit ještě 5 miliard let velmi jasné a hmotné hvězdy jsou u konce svých zásob během 100 milionů let. Na druhou stranu bílí trpaslíci vydávají své nepříliš jasné světlo po dobu dlouhou až 100 miliard let.

6 Průběh „smrti“ hvězd Smrt hvězdy má je značné míry podobná stylu jejího života. Obrovské hvězdy končí svou existenci explozí a zhroucením jako supernovy, avšak menší hvězdy jako Slunce se za nějakých pět miliard let promění v rudého obra, aby se po nějaké době zhroutily a skončilo svůj život jako bílý trpaslíci. Rudí trpaslíci na konci svého života prostě zhasnou. Smrt hvězdy má je značné míry podobná stylu jejího života. Obrovské hvězdy končí svou existenci explozí a zhroucením jako supernovy, avšak menší hvězdy jako Slunce se za nějakých pět miliard let promění v rudého obra, aby se po nějaké době zhroutily a skončilo svůj život jako bílý trpaslíci. Rudí trpaslíci na konci svého života prostě zhasnou.

7 Fotografie výbuchů supernov

8 Autor : Michal Rodina Použité zdroje : www.maturita.cz www.maturita.czwww.seznam.czwww.centrum.czwww.aldebaran.czwww.google.com


Stáhnout ppt "Hvězdy Michal RODINA. Barva hvězdy Hvězdy mohou mít různé barvy, nejčastěji v závislosti na povrchové teplotě. Stejně jako při zahřívání kovů se barva."

Podobné prezentace


Reklamy Google