Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/02.0041 Předmět :Geometrie Ročník : 5.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/02.0041 Předmět :Geometrie Ročník : 5."— Transkript prezentace:

1 Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět :Geometrie Ročník : 5. Téma : Kruznice - kruh Autor : Jana Kamena

2 Kružnice - Kruh Pozoruj obrázky a řekni rozdíl mezi kružnicí a kruhem. Kde ve svém okolí tyto předměty můžeš vidět? Co budeš při jejich rýsování potřebovat? Zkus si oba obrazce nakreslit od ruky. Daří se ti to?

3 Kružnice S je střed kružnice k r je poloměr kružnice k
d = 2 . r r = ½ d Popis kružnice: S je střed kružnice k r je poloměr kružnice k d je průměr kružnice k C je bod, který kružnici k náleží E je bod, který kružnici k nenáleží Rýsujeme-li kružnici, vyznačíme si vždy nejprve její střed. Vyznač další body I,J,K, které kružnici k náleží a body L,M,N, které kružnici k nenáleží.

4 Kruh S je střed kruhu m r je poloměr kruhu m – vyznač jej do obrázku
x S m d Popis kruhu: S je střed kruhu m r je poloměr kruhu m – vyznač jej do obrázku d je průměr kruhu m Dále vyznač body A,B,C, které kruhu náleží a body D,E,F, které kruhu nenáleží. Je to u kružnice také tak? V čem je mezi kružnicí, kruhem a jejich body rozdíl?

5 Na obrázku je kružnice a kruh.
Popiš tyto geometrické obrazce a u každého zvol libovolně body tak, aby kruhu i kružnici náležely i nenáležely. Pozoruj obrázky, srovnávej a opět si uvědom, zda body, které náleží kruhu, náleží i kružnici a zda body, které náleží kružnici náleží také kruhu.

6 Použité zdroje Obrázky: Literatura:
1) URL < [ cit ] Literatura: 1) RNDr. Jaroslava Justová – Matematika pro 4. ročník 2.díl, 2.vydání,Praha: Alter 2003, s. 18 2) RNDr. Jaroslava Justová – Matematika pro 5. ročník 1.díl, 2.vydání,Praha: Alter 2003, s. 39


Stáhnout ppt "Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/02.0041 Předmět :Geometrie Ročník : 5."

Podobné prezentace


Reklamy Google