Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrické vlastnosti.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrické vlastnosti."— Transkript prezentace:

1 ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrické vlastnosti látek TémaElektrické pole Název VY_32_INOVACE_4_22_elektricke_pole Určení6. ročník AutorMgr. Tomáš Bobál VytvořenoBřezen 2013 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Žák se seznámí s elektrickým polem.

2 Elektrické pole  Vzpomeňme si na pokus s elektrickým kyvadélkem a nabitou tyčí.  Při přiblížení tyče začala na kuličku působit síla, aniž bychom se jí tyčí dotkli.  Síla působila na dálku.  S podobným jevem se setkáváme na Zemi. Na všechna tělesa v blízkosti Země působí gravitační síla směrem dolů.  V okolí Země je gravitační pole.

3 Elektrické pole  V okolí nabitých těles pozorujeme působení síly na jiná nabitá i nenabitá tělesa.  Podobně jako je kolem Země gravitační pole, tak v okolí nabitých těles je elektrické pole.  Elektrické pole nevidíme, projevuje se však působením síly.  Pro lepší představu jej znázorňujeme pomocí čar, které nazýváme elektrické siločáry.  Elektrická siločára ukazuje v každém svém bodu směr silového působení na náboj. Elektrický hokej (phet.colorado.edu) Elektrické siločáry si můžeme zobrazit na „Elektrickém hokeji“. Pro jejich zobrazení zaškrtneme „Field“.

4 Elektrické pole Průběh siločar osamoceného náboje Směr siločar ukazuje směr působení síly na kladný náboj.

5 Elektrické pole Průběh siločar nesouhlasných nábojů

6 Elektrické pole Průběh siločar souhlasných nábojů

7 Elektrické pole Průběh siločar mezi dvěma nabitými kovovými deskami

8 Elektrické pole  Kolem každého elektricky nabitého tělesa se vytvoří elektrické pole.  Toto pole se projevuje silovým působením na nabitá i nenabitá tělesa.  Elektrické pole se zobrazuje pomocí siločar.  Jsou to myšlené čáry, které v každém bodu elektrického pole ukazují směr působení síly na kladný náboj.  Kolem každého elektricky nabitého tělesa se vytvoří elektrické pole.  Toto pole se projevuje silovým působením na nabitá i nenabitá tělesa.  Elektrické pole se zobrazuje pomocí siločar.  Jsou to myšlené čáry, které v každém bodu elektrického pole ukazují směr působení síly na kladný náboj. Shrnutí:

9 Použité zdroje: 1.RAUNER, Karel. Fyzika 6: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2004, 120 s. ISBN 80-723-8210-1. 2.MICROSOFT CORPORATION. Obrázky a jiný obsah [online]. 2012 [cit. 2012-09-01]. Dostupné z: http://office.microsoft.comhttp://office.microsoft.com 3.GEEK3. VFPt_minus_thumb.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2010 [cit. 2013-03-05]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:VFPt_minus_thumb.svg 4.GEEK3. VFPt_plus_thumb.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2010 [cit. 2013-03-05]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:VFPt_plus_thumb.svg 5.GEEK3. VFPt_charges_plus_minus.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2010 [cit. 2013-03-05]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:VFPt_charges_plus_minus.svg 6.GEEK3. VFPt_charges_minus_minus.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2010 [cit. 2013-03-05]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:VFPt_charges_minus_minus.svg 7.GEEK3. VFPt_capacitor.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2010 [cit. 2013-03-05]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:VFPt_capacitor.svg Elektrické pole


Stáhnout ppt "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrické vlastnosti."

Podobné prezentace


Reklamy Google