Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Enzymy = biokatalyzátory -jsou to složitě uspořádané bílkoviny (většinou nesnáší teplo denaturace, pracují jen při určit hodnotě pH) -funkce – snižování.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Enzymy = biokatalyzátory -jsou to složitě uspořádané bílkoviny (většinou nesnáší teplo denaturace, pracují jen při určit hodnotě pH) -funkce – snižování."— Transkript prezentace:

1 Enzymy = biokatalyzátory -jsou to složitě uspořádané bílkoviny (většinou nesnáší teplo denaturace, pracují jen při určit hodnotě pH) -funkce – snižování aktivační energie reakcí (= energie, kterou je nutno dodat, aby mohla chemická reakce proběhnout – na štěpení vazeb reaktantů) - tím urychlují chemické reakce, při reakci se nespotřebovávají (nemění se)

2 Důkaz denaturace: - pokus se syrovým (enzym kataláza) a vařeným bramborem (zničený enzym) - enzym kataláza je schopen rozkládat peroxid vodíku: 2 H 2 O 2 2 H 2 O + O 2 - k rozkladu došlo jen na syrovém bramboru

3 Enzymy mají specifické účinky – umožňují přeměnu pouze některých látek (často pouze jediné) -důkaz – pokus viz prac. sešit 33/3 1. Zkumavka: škrob + voda…………….nereaguje s Fehling. činidlem 2. škrob + sacharáza (kvasnice) ……...nereaguje (málo) 3. škrob + amyláza (sliny) ……………..reaguje 4. sacharosa + voda ……………………nereaguje 5. sacharosa + sacharáza ……………..reaguje 6. sacharosa + amyláza ………………..nereaguje (nebo málo)

4 Vysvětlení pokusu: -sacharosa a škrob s Fehlingovým činidlem nereagují – enzym sacharáza štěpí jen sacharosu (na glukosu a fruktosu – reagují s Fehlingovým činidlem=CuSO 4, vzniká měď), ale škrob neštěpí -enzym amyláza (sliny) štěpí jen škrob (na glukosu), sacharosu neštěpí Poznámka: Během působení enzymu musí být teplota do cca 40°C (teplotní optimum)

5 Použití enzymů: -Potravinářství – výroba sýrů -Lékařství - detekce protilátek, stanovení glukosy v krvi… -Prací prášky – rozklad bílkovin, tuků (tepelně odolné enzymy) -Kvašení (pivo) -Čištění šťáv, moštů ….


Stáhnout ppt "Enzymy = biokatalyzátory -jsou to složitě uspořádané bílkoviny (většinou nesnáší teplo denaturace, pracují jen při určit hodnotě pH) -funkce – snižování."

Podobné prezentace


Reklamy Google