Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_TE2.15 Netradiční omáčky2 Vytvořeno: Ověřeno: Třída:SUS2

2 PŘÍLOHY A DOPLŇKY K HLAVNÍM POKRMŮM Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:bešamel, veloute, demiglace, vinagrette Anotace: Materiál je určen k seznámení se s netradičními a méně používanými omáčkami v teplé kuchyni.

3 NETRADIČNÍ OMÁČKY 2

4 Demiglace: hnědá omáčka se zeleninou, protlakem, divokým kořením, bílým vínem má dlouhodobou přípravu připravuje se 2 dny správně připravená se dá krájet

5 NETRADIČNÍ OMÁČKY 2 Je základem k omáčkám: Česneková – demiglace + osmažená cibule + česnek + vložka: nudličky šunky + uzeného jazyka a dušené žampiony Italská – demiglace + šalotka + žampiony + šunka + bílé víno Robert – demiglace + hořčice + bílé víno + koňak + vložka: kyselé okurky nebo kapary

6 NETRADIČNÍ OMÁČKY 2 Zvěřinová ostrá – demiglace + výtažek ze srnčího masa a z kostí je dochucená pepřem a rybím aspikem Vinagrette: základní studená omáčka z 2/3 octa + 1/3 oleje lze ji doplnit: kapary, kerblíkem, petrželkou, pažitkou, šalotkou, worcesterem, okurkou

7 OPAKOVÁNÍ Čím je typická omáčka demiglace? Že má dlouhou dobu přípravy, protože se vaří dva dny, Charakterizuj omáčku demiglace. Je to hnědá omáčka se zeleninou, rajčatovým protlakem, divokým kořením a bílým vínem. Jak se pozná správně připravená omáčka? Tím, že se dá krájet.

8 OPAKOVÁNÍ Pro jaké omáčky tvoří omáčka demiglace základ? Pro česnekovou, italskou, Robert, zvěřinovou. Do jaké omáčky se použije jako vložka: šunka, uzený jazyk a žampiony? Pro omáčku česnekovou. Čím je typická omáčka zvěřinová? Je zesílená výtažkem ze srnčího masa a kostí, je dochucená pepřem a rybím aspikem.

9 Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Kuchařské práce – Technologie 1.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2001, ISBN Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google