Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MGR. MICHAL OBLOUK PŘÍSUDEK. základní větný člen s podmětem tvoří základní skladební dvojici, mluvnicky na něm závisí vyjadřuje, co podmět dělá, co se.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MGR. MICHAL OBLOUK PŘÍSUDEK. základní větný člen s podmětem tvoří základní skladební dvojici, mluvnicky na něm závisí vyjadřuje, co podmět dělá, co se."— Transkript prezentace:

1 MGR. MICHAL OBLOUK PŘÍSUDEK

2 základní větný člen s podmětem tvoří základní skladební dvojici, mluvnicky na něm závisí vyjadřuje, co podmět dělá, co se s ním děje nebo jaký je s podmětem se shoduje v osobě a čísle ptáme se na něj CO SE ŘÍKÁ O PODMĚTU? CO DĚLÁ PODMĚT? podtrháváme jej vlnovkou nejčastěji bývá vyjádřen slovesem

3 SLOVESNÝ PŘÍSUDEK vyjádřen slovesem v určitém tvaru - jednoduchý (vyjádřený jedním slovem) nebo složený (vyjádřený více slovy) způsobová slovesa MUSET, MOCI, SMĚT, MÍT, CHTÍT + infinitiv fázová slovesa ZAČÍT, PŘESTAT, ZŮSTAT + infinitiv Bratr studuje na střední škole. Matka je na venkově. Vrátili bychom se včas. Žáci byli ke zkouškám dobře připraveni. Bydlel jsem v Olomouci. Po úrazu nemůže chodit. Máš to udělat hned. Právě začíná pršet. Venku foukal silný vítr. Čerti nejsou.

4 PŘÍSUDEK JMENNÝ SE SPONOU vyjádřený podstatným nebo přídavným jménem (výjimečně zájmenem nebo příslovcem) + SPONOU (určitým tvarem sponového slovesa) – BÝT, BÝVAT, STÁT, STÁVAT SE po sponě BÝT je přídavné jméno vždy v 1. pádě, podstatné jméno může být v 1. pádě (trvalá vlastnost) nebo v 7. pádě (přechodná vlastnost) po sponě STÁT SE je podstatné i přídavné jméno obvykle v 7. pádě Počasí bude příznivé. Sportovec je obratný. Čas jsou peníze. V minulosti byl novinářem. Jirka se stal kapelníkem. Bratr je vedoucím kroužku. Město bylo plné turistů. Radka se stala nejlepší žákyní v naší třídě. Ten dům je náš. Tyhle boty mi jsou dobře. Aničce je smutno. Na podzim bývá ošklivo.

5 PŘÍSUDEK JMENNÝ BEZE SPONY v určitých případech můžeme sponu vynechat Každý svého štěstí strůjcem. Mladost radost. Vstup volný. Sliby – chyby. Zápis denně. Pes – nejlepší přítel člověka. Škola základ života.

6 PŘÍSUDEK VYJÁDŘENÝ CITOSLOVCEM Žába žbluňk do vody. Kočka hop na plot. Kanárek frr z klece ven.


Stáhnout ppt "MGR. MICHAL OBLOUK PŘÍSUDEK. základní větný člen s podmětem tvoří základní skladební dvojici, mluvnicky na něm závisí vyjadřuje, co podmět dělá, co se."

Podobné prezentace


Reklamy Google