Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 11Číslo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 11Číslo."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 11Číslo DUM04 PředmětPřestavby budov Tematický okruhPoruchy svislých konstrukcí Název materiáluPříčiny vzniku trhlin 2 AutorBílek Petr Datum tvorby 20.4.2013Ročník 3. Anotace Prezentace seznamuje žáky 3. ročníku oboru Zednické práce a Zedník s dalšími příčinami vzniku trhlin ve svislých konstrukcích. Metodický pokyn Učitel látku promítá na tabuli a provádí výklad. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Bílek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 1)Změny v základové půdě 2)Nedodržení technologie při zdění 3)Objemové změny způsobené vlhkostí 4)Objemové změny způsobené tepelnou roztažností 5)Přetížení konstrukcí 6)Tlak zeminy n a sklepní zdivo 7)Otřesy dopravou nebo stroji v budově 8)Poruchy konstrukcí z vyztuženého betonu - malá únosnost bednění betonových konstrukcí, nedostatečná výztuž, přerušení betonáže, otřesy během tvrdnutí, předčasné odbednění, nedostatečný způsob ošetřování v průběhu tuhnutí a tvrdnutí 9) Průhyb stropní konstrukce 10) Tlak sklonité střechy 11) Chybějící nebo dožilé ztužující věnce Přičiny vzniku trhlin

3 2 - Nedodržení technologie výroby Trhliny ve zdivu mohou způsobit - nesprávná vazba zdiva, -cihly a malta s menší únosností oproti projektu, -nesprávné maltování ložné spáry, -špatné zalití styčných spár -nedostatečná opatření při práci za nízkých nebo vysokých teplot -nedodržení technologických přestávek Obr. 1: Trhliny způsobené špatným promaltováním ložné spáry ( archiv autora)

4 Všechny stavební materiály vykazují změny objemu v závislosti na změně vlhkosti. K největším objemovým změnám dochází u dřeva a aglomerovaného dřeva (měkké i tvrdé dřevovláknité desky, dřevotřískové a dřevoštěpové desky, překližky a další materiály na bázi dřeva). Poruchám dřevěných konstrukcí zapříčiněným vlhkostními změnami objemu můžeme předejít vložením dostatečně velikých dilatačních spár. U konstrukcí z betonů a pórobetonů dochází k velkým změnám objemu a tvaru v případě velkého obsahu vody nebo cementu a při špatném ošetřování během jejich tuhnutí a tvrdnutí. Například k prohýbání betonových podlah dochází, když horní povrch desky vysychá rychleji (a tudíž se smrští více), než její spodní povrch. Prevencí trhlin zaviněných smršťováním betonu je vložení dilatačních spár, případně použití betonu s rozptýlenou výztuží (tzv. „drátkobeton“). 3 – Objemové změny způsobené vlhkostí Obr. 2: Deformace desky ( archiv autora)

5 4 - Trhliny způsobené tepelnou roztažností Stavební konstrukce se vlivem teplotních změn v létě roztahují, v zimě smršťují. Díky tomu dochází k jejich částečnému posunu a vzniku trhlin v okolních konstrukcích. Zabránit trhlinám může vložení separační (kluzné = oddělující) vrstvy nebo vytvoření dilatační spáry. Obr. 3: Trhliny způsobené teplotními změnami železobetonové ploché střechy( archiv autora)

6 Prudká změna teploty části fasády může být způsobena částečným zastíněním protější budovou nebo nevhodnou kombinací tmavých a světlých barev. Obr. 4: Trhliny způsobené prudkými změnami teplot (archiv autora) Obr. 5: Trhliny způsobené nevhodným barevným řešením fasády ( archiv autora) 4 - Trhliny způsobené tepelnou roztažností

7 5 Přetížení konstrukcí Obr. 6: Trhliny cihelného pilíře způsobené přetížením ( archiv autora)

8 6 - Otřesy způsobené dopravou nebo stroji v budově Otřesy způsobené dopravou. U budov, které stojí v blízkosti dálnic, slinit s těžkou nákladní dopravou a železnic mohou otřesy z dopravy způsobit trhliny.,,Dopravní“ trhliny se často objevují i na budovách v centru obcí nebo měst. Komunikace v nich nejsou navrženy na zátěž moderními nákladními vozy, autobusy ani tramvajemi. Otřesy může zmírnit zděná nebo betonová zeď oddělená od podzemního zdiva. Otřesy způsobené stroji. Velikost otřesů závisí na velikosti stroje, hmotnosti rotující nebo kmitající součásti, na druhu izolace a na mohutnosti základu stroje. Základ velikého stoje (buchar, soustruh, hoblovka...) musí být oddělený a odizolovaný od základů budovy. Drobné stroje a přístroje se ukládají na tlumiče z pružných hmot (např. pryž, korek ocelové pružiny).

9 8 Poruchy konstrukcí z vyztuženého betonu - Nedostatečná nebo špatně uložená výztuž Obr. 7: Trhliny v přetíženém železobetonovém trámu (archiv autora) Obr. 8: Trhliny v ve stropní desce a (archiv autora) Obr. 9: Trhliny v ve stropní desce b (archiv autora) Trhliny v přetížené železobetonové desce

10 Obr. 11: Trhliny způsobené průhybem dřevěných stropů( archiv autora) 9) Průhyb stropní konstrukce Průhyb stropní konstrukce způsobuje namáhání nosných zdí šikmými silami, které se snaží zdivo rozvalit. Podobně působí klenby. Obr. 10: Schéma působení průhybu dřevěných stropů ( archiv autora)

11 Obr. 12: Trhliny způsobené posunem střechy ( archiv autora)

12 Trhlina způsobená tlakem sklonité střechy Obr. 13: Trhlina způsobená tlakem střechy ( archiv autora)

13 Trhlina způsobená absencí nebo překročením životnosti ztužujícího věnce Obr. 14: Odtržení šítové zdi ( archiv autora)

14 Otázky: 1)Co může být příčinou trhlin v cihelném pilíři? 2)Jaké mohou být příčiny smrštění jílovité zeminy ? 3)Vyjmenujte příčiny trhlin v konstrukcích z vyztuženého betonu.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 11Číslo."

Podobné prezentace


Reklamy Google