Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Andrea Pejsarová VOŠZ a SZŠ 5.května 51, Praha 4 4. ročník, zdravotnické lyceum.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Andrea Pejsarová VOŠZ a SZŠ 5.května 51, Praha 4 4. ročník, zdravotnické lyceum."— Transkript prezentace:

1 Andrea Pejsarová VOŠZ a SZŠ 5.května 51, Praha 4 4. ročník, zdravotnické lyceum

2  Porovnání kohoutkové vody a vody balené v PET láhvích  Polemika nad problematikou ze spotřebitelského hlediska  Chemické výstupy díky LCA metodě

3  Návštěva Muzea pražského vodárenství v Podolí  3 zdroje pitné vody pro Prahu- Želivka, Jizera, Vltava  Voda uchována v podzemních vodojemech  Praha má jednu z nejkvalitnějších a zároveň nejlevnějších vod

4  Nejčastěji jen přefiltrovaná voda z kohoutku  PET láhve energeticky náročné na výrobu i recyklaci  Ročně končí téměř 60 000 tun plastových obalů v komunálním odpadu  Kontaminující látky

5  „Enviromentální dopady úpravy pitné vody ve srovnání s životním cyklem PET láhví“  Doc. Ing. Vladimír Kočí, Ph.D. z VŠCHT  Zjišťuje a vyčísluje materiálové a energetické toky během celého životního cyklu

6  Aplikováno na enviromentální zátěž způsobenou úpravou 150 000 l vody ve vodárně Želivka se 100 000 vyrobenými PET láhvemi o objemu 1,5 l (=stejný objem)  Jednoznačně byl potvrzen fakt, že používání PET láhví, je několika řádově větší energetickou zátěží

7  Vodárenský průmysl 106,26 MJ  PET láhve 262 256 325 MJ

8  Vodárenský průmysl 13,69 kg CO 2 -Eq  PET láhve 26 999 692 kg CO 2 -Eq

9  Vodárenský průmysl 0,0274 kg PM2.5-Eq  PET láhve 49 956 kg PM2.5-Eq

10  Energetická úspora  Finanční úspora: 1 l vody z kohoutku - 0,066 Kč 1 l balené vody v obchodě - 6 Kč  Balená voda cca 91x dražší ( v restauraci dražší téměř 1200x )

11 Klady  Levnější  Zdravotně nezávadná  Ekologicky šetrnější  Vhodná k pravidelné konzumaci Zápory  Bez nádoby nepřenosná  Voda zůstává v trubkách  Občas příliš chlorovaná

12 Klady  Praktičnost  Zdravotně nezávadná Zápory  Nápojový obal= odpad  Energetická náročnost výroby i recyklace plastových láhví  Enviromentální dopady způsobené dopravou a chlazením  Finanční nákladnost

13 Myslíte si, že je zdravější voda kohoutková nebo balená v PET láhvích?

14 Konzumujete více vodu balenou či kohoutkovou?

15 Spotřeba energieMWh Ušetřená energie při využívání kohoutkové vody místo vody balené 72 849 Typ znečišťující látkyKotel HU mostecké Tuhé látkykg146 478,526 SO 2 kg313 510,873 NO X kg44 229,753 COkg667 088,703 CXHYCXHY kg131 388,373 CO 2 kg26 017 500,208

16  Kohoutková voda je jednoznačně šetrnější k životnímu prostředí  Řešení problému s PET láhvemi je jejich zálohování a vykupování zpět

17  Návštěva muzea pražského vodárenství  Publikace od doc. Ing. Vladimíra Kočí, Ph.D. na téma enviromentální dopadů úpravy pitné vody ve srovnání s životním cyklem PET láhví.  Časopis o přírodě a ochraně životního prostředí NIKA 1/2012 ročník 32  Chemie potravin II - Velíšek J., Hajšlová J., OSSIS  www.novinky.cz  www.vodarenstvi.cz  www.nate.cz  www.petrecycling.cz

18 Autorka projektu s průvodcem panem J. Benešem před Muzeem pražského vodárenství


Stáhnout ppt "Andrea Pejsarová VOŠZ a SZŠ 5.května 51, Praha 4 4. ročník, zdravotnické lyceum."

Podobné prezentace


Reklamy Google