Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sport Testing Center STRUKTURA MOTORICKÝCH SCHOPNOSTÍ V BRACE TESTU Ladislav Čepička Západočeská univerzita v Plzni.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sport Testing Center STRUKTURA MOTORICKÝCH SCHOPNOSTÍ V BRACE TESTU Ladislav Čepička Západočeská univerzita v Plzni."— Transkript prezentace:

1 Sport Testing Center STRUKTURA MOTORICKÝCH SCHOPNOSTÍ V BRACE TESTU Ladislav Čepička Západočeská univerzita v Plzni

2 Sport Testing Center ÚVOD A PROBLÉM Teorie základních motorických schopností - Fleischman (1964) Individuální výkonnost v motorickém testu lze vysvětlit prostřednictvím relativně malého množství základních motorických schopností. Jedna ze základních motorických schopností - nervosvalová koordinační schopnost. Hassan (2001) popsal faktor blízký nervosvalové koordinační schopnosti a označil ho jako schopnost vizuálně-motorického řízení pohybu.

3 Sport Testing Center ÚVOD A PROBLÉM Baumgartner (Baumgartner et. al. 2002) identifikoval v rámci nervosvalové koordinační schopnosti další zásadní dimenze: (a) pohyblivost, (b) rovnováhu a (c) kinestetické vnímání.

4 Sport Testing Center ÚVOD A PROBLÉM Zajímalo nás, zda opravdu existuje motorická schopnost, která obsahuje různé druhy rovnováhové schopnosti, pohyblivosti a kinestetického vnímání. Pokusili jsme se tedy identifikovat takový latentní rys, který by byl blízký Fleischmanově nervosvalové koordinační schopnosti. K tomuto účelu jsme vybrali Štěpničkovu modifikaci Brace testu z roku 1976.

5 Sport Testing Center Cíl studie Záměrem této studie bylo empiricky posoudit dimenzionalitu Štěpničkovy modifikace Brace testu a přispět tak k poznání struktury základních motorických schopností.

6 Sport Testing Center Metody Soubor: 104 studentů učitelství TV (62 mužů a 42 žen, věk od 19 do 24let). Štěpničkova modifikace Brace testu obsahuje 10 položek. Každá položka byla skórována 1 nebo 0 podle toho, zda testovaná osoba splnila či nesplnila kritéria pro úspěšné splnění položky. Statistická analýza: Zobecněný model konfirmativní faktorové analýzy – GEFA (Blahuš, 1992), Raschův model (software Winsteps) a analýza hlavních komponent (software Winsteps).

7 Sport Testing Center Výsledky Potvrzena unidimenzionalita Brace testu Zároveň potvrzena existence dalších „subdimenzí“

8 Sport Testing Center Subdimenze Kinestetické vnímání Rovnováha Pohyblivost

9 Sport Testing Center Diskuze Štěpničkova modifikace Brace testu indikuje pouze jednu obecnou druhovou vlastnost. Vzhledem k tomu, že obsahem jednotlivých pohybových úkolů v položkách jsou různé druhy koordinačních schopností, můžeme tedy předpokládat, že existuje nějaký obecnější druh. Tento závěr do jisté míry podporuje výsledky studie Pilicze a Kubinské (Pilicz a Kubinska, 1991), kteří identifikovali koncept nazvaný koordinace celého těla.

10 Sport Testing Center Diskuze V této studii nepředpokládáme, že byl identifikován faktor koordinace celého těla. Domníváme se, že náš závěr je bližší výsledkům Reevse (Reevs a kol., 1999) nebo Baumgartnera (Baumgartner a kol., 2002), kteří hovoří o nervosvalové koordinaci. Námi identifikovaný koncept jsme tedy pro potřeby této studie nazvali nervosvalovou koordinační schopností.

11 Sport Testing Center Děkuji vám za pozornost


Stáhnout ppt "Sport Testing Center STRUKTURA MOTORICKÝCH SCHOPNOSTÍ V BRACE TESTU Ladislav Čepička Západočeská univerzita v Plzni."

Podobné prezentace


Reklamy Google